Känslan är stark och attityden orubblig – med arbetsglädje tar vi sikte mot Mästare2022-evenemanget i Björneborg

Mästare, FM-tävlingarna i yrkesskicklighet, är Finlands största årligen återkommande evenemang inom yrkesutbildning. Här tävlar de bästa unga yrkesproffsen om FM-medaljerna inom olika branscher. I samband med finalevenemanget kan man varje år beskåda kring 50 olika grenar och yrkesuppvisningar med totalt över 500 deltagare. I tävlingen deltar också MästarePLUS-grenar, som är menade för studerande i behov av särskilt stöd, och i en del grenar deltar också internationella tävlande samt gymnasie- och yrkeshögskolestuderande som får chansen att visa sitt kunnande. Vid sidan av de officiella FM-tävlingarna kan man också bekanta sig med framtidens yrken via intressanta yrkesuppvisningar, utöka sina nätverk samt skaffa ny kunskap genom att delta i seminarier och andra tervliga sidoevenemang.

Den glada och fartfyllda Mästare9-händighetstävlingen bidrar till action under tävlingsdagarna, både för de deltagande lagen från årskurserna 7–9 samt för hejarklackarna.

Mästare-evenemangets bakgrundsorganisation är Skills Finland r.f., som årligen ger över arrangörsansvaret till en yrkesutbildningsanordnare i Finland. Nu är det första gången tävlingarna arrangeras i Satakunta, då Länsirannikon Koulutus Oy WinNova i samarbete med Sataedu arrangerar det fyra dagar långa storevenemanget i Björneborg 16-19.5.2022. Evenemanget arrangeras i nära samarbete med studerande, undervisningspersonal, arbetslivs- och företagspartners samt andra intressentgrupper. Evenemanget skulle inte gå att anordna utan alla dessa hjälpande händer. Ingen som genomför denna gemensamma och fina inlärningsresa kommer att bli oberörd.

Evenemangets målsättning är att öka den regionala dragningskraften och att stärka arbets- och näringslivet samt samarbetet mellan yrkesutbildnarna så att framtidens arbetsliv ska kunna erbjuda det nya kunnandet och yrkesskickligheten som krävs. Satakunta är ett genuint automations- och robotiklandskap, därav har dessa teman valts att genomsyra hela evenemanget.

Under våren 2020 tvingades Mästare-evenemanget i Jyväskylä att inhiberas i sin helhet. Under våren 2021 genomfördes tävlingarna med strikta begränsningar som en hybridmodell i Uleåborg. Från detta arrangemang tar vi med oss en del nya möjligheter för förverkligande genom att dra nytta av digitala lösningar. Pandemin är ännu inte helt över, men vi bygger i en trygg andra som bäst upp Mästare2022-evenemanget i Björneborg med sikte mot ett stor-evenemang. Vår målsättning gällande besökarantalet är 40 000. Vi följer dock situationen noggrant och kommer också att föra en aktiv kommunikation på våra olika kanaler gällande hur arrangemanget fortskrider.

Här i Satakunta är vi kända för att inte ge upp, och därför har vi kavlat upp ärmarna och ivrigt tagit itu med förberedelserna. Yrkesutbildningen och dess yrkesproffs kommer för första gången att visas upp för den stora publiken i Satakunta. Som skyltfönster fungerar Isomäki området där också ishockeylaget Porin Ässäts legendariska hemmaarena ligger. Området är passligt lummigt och djärvt. Björneborg har skapat ett varumärke som en riktigt udda och definitivt unik stad. Allt detta lönar det sig att komma och besöka och uppleva på plats. 

Mästare2022 är framförallt en fest för yrkesutbildning, yrkesskicklighet och samarbete. Man får även uppleva samma känsla som under ett stort idrottsevenemang, där både glädjen av att lyckas och besvikelsens tårar ingår. En sak som är säker är i iallafall att känslan kommer att vara stark och attityden orubblig, då det valda temat #arbetsglädje invaderar Björneborg i maj 2022.

Varmt välkomna med på vår Mästare-resa!

Du är möjligen intresserad av

Nya vindar i Björneborg

Mästare2022-projektet och resan mot maj 2022 påbörjades under hösten 2020. […]

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.