För de tävlande

Välkommen som tävlande till Mästare2022-finalen i Björneborg 16-19.5.2022!

Grattis till framgången i semifinalen och välkommen till Mästare2022-evenemanget för att tävla om FM-medaljerna i yrkesskicklighet. På den här sidan har vi samlat allmän info för de tävlande. Noggrannare information för de olika grenarna finns på grenarnas finalsidor.

Tävlingens tidtabell

  Kl.Måndag 16.5.Plats
11.00– 15.00Ackreditering av de tävlande och lagledarnaIsomäki Areena, huvudaulan
14.00–16.00Samverkan mellan de tävlande, domarna och grenfunktionärerna på grenområdena, man får bekanta sig med grenområdetTävlingsområdena
18.00–19.00ÖppningsceremoniIsomäki Areena
Tisdag 17.5.
8.00–17.00FM-tävlingarna i yrkesskicklighet, tävlingsdag 1Tävlingsområdena
Onsdag 18.5.
8.00–17.00FM-tävlingarna i yrkesskicklighet, tävlingsdag 2Tävlingsområdena
19.00–20.30Kvällsevenemang för lagenPorin Kauppatori (Salutorget i Björneborg)
Torsdag 19.5.
8.00–12.00FM-tävlingarna i yrkesskicklighet, tävlingsdag 3Tävlingsområdena
15.00–16.30AvslutningsceremoniIsomäki Areena

Transporter

Busstransport från Björneborg centrum till evenemangsområdet med Porin Linjats Mästare-linjer. Transporten är gratis. Isomäki urheilukeskus ligger på 2,5 km avstånd från centrum, så man kan också ta sig gående dit.

Transporttidtabeller finns på denna sida.

Måltider

För de tävlande serveras lunch från måndag till torsdag. För måndagens lunch kommer en särskild anmälning senare. Dessutom får de tävlande mellanmål på grenområdena på för- och eftermiddagar.

Priser

FM-tävlingarna i yrkesskicklighet

De tre bästa i varje gren belönas med FM-medaljer och penningpriser enligt följande:

 1. plats 800€
 2. plats 600€
 3. plats 400€

I samband med prisutdelningen vid avslutningsceremonin får alla prisbelönade instruktioner om hur de ska lösa ut penningpriset.

Mästarnas Mästare 2022

Mätare-tävlingarnas jury har bland de tävlande utsett Mästarnas Mästare ända sedan år 2002.

I reglerna konstaterar man följande om kriterierna för valet: ”Mästarnas Mästare är den absolut bästa i sin gren. Han eller hon är stolt över sitt eget kunnande, sitt eget yrke och sin yrkesutbildning och är till sin natur positiv och utåtriktad, en god representant för sin egen gren och för yrkesutbildningen. Mästarnas Mästare är villig och duktig på att representera sitt eget yrkesområde och hela yrkesutbildningen.”

Mästarnas Mästare 2022 belönas med en billeasing för ett år.

Grattis till finalplatsen och lycka till med förberedelserna!

Mästare2022 Björneborg

Hälsosäkerhetsanvisningar för evenemanget

Instruktioner

 • Genom beslut av Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland är alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster åter möjliga i Egentliga Finland och Satakunda från och med den 15 februari 2022.  
 • Man kommer till en plats bara om man är frisk.
 • Man ska fortfarande förhålla sig ansvarsfullt till att förebygga epidemin och förhindra att den sprids. 
 • Den allmänna rekommendationen om munskydd slopas (THL meddelande 14.4.2022), men fortsatt användning av munskydd rekommenderas i offentliga lokaler och trafikmedel i vissa situationer.
  • Var och en kan enligt eget övervägande fortfarande använda munskydd till exempel i sådana inomhuslokaler där det är svårt att undvika närkontakter. Munskydd förhindrar dropparnas spridning i omgivningen. När du använder munskydd skyddar du andra mot smitta.  
 • Handhygien är det allra viktigaste sättet att förebygga att viruset sprids. Tvätta händerna  när du kommer in efter att ha varit utomhus                
 • efter toalettbesök                    
 • efter att du hostat, nyst eller snutit dig. 
 • I entréaulorna och på grenområdena finns också desinficeringsmedel. 

Allmänt om Mästare

Vill du få nya erfarenheter och utveckla ditt kunnande? Vill du lära dig nya saker och skapa nätverk med andra studerande och med arbetslivet? Vid Mästare2022 i Björneborg tävlar framtidens yrkesproffs om FM-medaljerna i 45 olika yrkesgrenar, Totalt deltar över 400 tävlande!

Mästare-tävlingen och förberedelserna inför denna ingår som en del av dina studier för en yrkesinriktad grundexamen. Tävlingen har en övre åldersgräns: den tävlande får fylla 21 år under tävlingsåret, eller vara yngre för att delta. Grenarna 304 Floristik, 306 Rengöringsservice, 315 Välfärdsteknologi samt 410 Anläggning av grönområde har ingen övre åldersgräns!

Förutom att stärka dina yrkesfärdigheter så stärker du också ditt mod, din stresstålighet, din uthållighet samt dina sociala färdigheter. Dessutom uppskattar en eventuell kommande arbetsgivare din erfarenhet från tävlingsdeltagandet – Mästare ser bra ut i din CV!

Semifinaler

Mästaretävlingarnas semifinaler arrangeras vid olika yrkesläroanstalter under vecka 5, 31.1 – 4.2.2022.

Semifinalernas anmälningstid är 4 – 29.10.2021. Ta kontakt med din lärare eller grupphandledare och berätta att du är intresserad av att delta i Mästare-tävlingen. Yrkesläroanstalternas anmäler alla tävlande till semifinalerna samtidigt via läroanstaltens lagledare.

Kom med i Mästare och visa ditt kunnande!

Internationella tävlingar

Förutom att delta i Mästare, så kan man också tävla i yrkesskicklighet på EM- och VM nivå. Varje år deltar ett officiellt yrkeslandslag från Finland antingen i EuroSkills- eller WorldSkills-tävlingen.

Vem som får delta i Finlands officiella yrkeslandslag väljs under hösten via olika kvalificeringstävlingar. För att tävla på internationell nivå krävs ingen tidigare tävlingserfarenhet, även om det kan vara till fördel.

På grund av den rådande Coronapandemin flyttades WorldSkills Shanghai-tävlingen från den planerade tidpunkten i september 2021 till hösten 2022. Samtidigt byter tävlingen namn till WorldSkills Shanghai 2022. Tävlingens exakta datum publiceras senare. Eftersom tävlingen flyttades fram, kommer de redan påbörjade förberedelserna inom Skills Finland och att utse landslaget att flyttas till hösten 2021.

Om du är intresserad, kontakta din lärare. Du kan också bekanta dig med yrkeslandslaget på ammattitaitomaajoukkue.fi och på sociala medier #ammattitaitomaajoukkue

Evenemangets huvudsamarbetspartners

 • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.