307 Klädsömnad

Uppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom textil- och modebranschen. Yrkesbenämningarna är tillverkare av designtextilier, måttbeställningssömmerska, modist, modeassistent, sömmerska, tillverkare av inredningstextilier, skomakare, tillverkare av textilier, textilvårdare och skräddare.

Arbetsplatsen kan vara till exempel ett småföretag som tillverkar textilier, kläder eller skor eller inom industrin, en butik, ett tvätteri, ett uthyrningsföretag eller en kostymateljé.

#mästare2022 #klädsömnad #arbetsglädje

Allmän beskrivning av grenen

Inom klädsömnad behövs ett praktiskt handlag, god gestaltningsförmåga, initiativrikedom, förmåga till logiskt tänkande och interaktionsfärdigheter. Vid en helhetsmässig tillverkning av kläder är det också viktigt att eftersträva användbara och högklassiga produkter och att ha ett gott öga för färger, former, stilar och trender. Dessutom behövs kännedom om färger, former, stilar och trender. I tävlingsuppgifterna betonas hela tillverkningsprocessen för ett klädesplagg.

Tävlingen är en individuell tävling.

Krav på kunnande

Den tävlande kan tillverka mönster, skära till och tillverka produkter enligt arbetsbeskrivningar. Den tävlande kan planera, forma och passa in produkter eller delar av produkter enligt uppgiften. Den tävlande kan agera på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt och finslipa produkterna så de är färdiga för användning. Den tävlande kan betjäna kunder på ett sakkunnigt sätt. Den tävlande känner till branschens grundläggande material och tillbehör samt de krav som dessa ställer i olika skeden av produktionsprocessen. Hon eller han kan utarbeta skötselråd för produkten.

Den tävlande kan använda de vanligaste maskinerna och apparaterna på ett säkert och effektivt sätt. Den tävlande beaktar ergonomin och arbetssäkerheten i sitt arbete. Den tävlande beaktar principerna för företagsamhet, ansvarsfullhet och arbetshälsa i sitt arbete.

Tävlingsuppgifternas kravnivå baserar sig på nivån berömliga i examensgrunderna för grundexamen inom textil- och modebranschen.

Styrgrupp

  • Heli Mäkinen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Nanna Tuomikoski, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu
  • Eini Alajeesiö, Koulutuskuntayhtymä OSAO
  • Maria Söderström-Niemelä, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Mia Turunen, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Katja Anttila, Stadin ammatti- ja aikuisopisto
  • Minna Tammi, Koulutuskeskus Salpaus
  • Pirjo Rosqvist, Teollisuusliitto
  • Minna Taivassalo, Opetushallitus

”Måttbeställningssömmerskan ville fördjupa sitt kunnande genom skräddarstudier”

Läs om karriärberättelser i branschen på Mitt yrke

Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.