Kilpailijalle

Tervetuloa kilpailijaksi Taitaja2022-finaaliin Poriin 16.-19.5.2022!

Onneksi olkoon menestyksestä semifinaaleissa ja tervetuloa Taitaja2022-tapahtumaan kilpailemaan ammattitaidon SM-mitaleista. Tälle sivulle on kerätty yleistä tietoa kilpailijoille. Tarkemmat lajikohtaiset tiedot löytyvät lajien finaalisivuilta.

Kilpailuaikataulu

KloMaanantai 16.5.Paikka
11.00– 15.00Kilpailijoiden ja joukkueenjohtajien akkreditointiIsomäki Areena, pääaula
14.00–16.00Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta lajialueilla, tutustuminen lajialueeseenKilpailualueet
18.00–19.00AvajaisetIsomäki Areena
Tiistai 17.5.
8.00–17.00Ammattitaidon SM-kilpailut, 1. kilpailupäiväKilpailualueet
Keskiviikko 18.5.
8.00–17.00Ammattitaidon SM-kilpailut, 2. kilpailupäiväKilpailualueet
19.00–20.30Iltatapahtuma joukkueillePorin Kauppatori
Torstai 19.5.
8.00–12.00Ammattitaidon SM-kilpailut, 3. kilpailupäiväKilpailualueet
15.00–16.30PäättäjäisetIsomäki Areena

Kuljetukset

Kulkeminen Porin keskustasta tapahtuma-alueille Porin Linjojen Taitaja-linjoilla. Kuljetus on maksuton.  Isomäen urheilukeskus on 2,5 km etäisyydellä keskustasta, joten se on saavutettavissa myös kävellen.

Kuljetusaikataulut löytyvät tältä sivulta.

Ruokailut

Kilpailijoille tarjotaan lounas maanantaista torstaihin. Maanantain lounaalle tulee erillinen ilmoittautuminen myöhemmin. Lisäksi kilpailijoille on tarjolla lajialueilla välipalaa aamu- ja iltapäivisin.

Palkitseminen

Ammattitaidon SM-kilpailu

Jokaisen lajin kolme parasta kilpailijaa palkitaan SM-mitaleilla sekä rahapalkinnoilla seuraavasti:

 1. sija 800€
 2. sija 600€
 3. sija 400€

Päättäjäisissä palkintojenjaon yhteydessä kaikille palkituille jaetaan ohjeistus rahapalkinnon lunastamisesta.

Taitajien Taitaja 2022

Taitaja-kilpailun jury on vuodesta 2002 alkaen valinnut kilpailijoiden joukosta Taitajien Taitajan.

Säännöissä todetaan valinnan kriteereistä seuraavasti: “Taitajien Taitaja on oman lajinsa paras kilpailija. Hän on ylpeä omasta osaamisestaan ja omasta ammatistaan sekä ammatillisesta koulutuksesta. Hän on luonteeltaan positiivinen ja ulospäin suuntautunut, hyvä oman lajinsa sekä ammatillisen koulutuksen edustaja. Taitajien Taitaja on halukas ja kyvykäs toimimaan oman ammattialansa ja koko ammatillisen koulutuksen edustajana.”

Taitajien Taitaja 2022 palkitaan vuoden mittaisella autoleasingillä.

Onnea finaalipaikasta ja tsemppiä valmistautumiseen!

Taitaja2022 Pori

Tapahtuman terveysturvallisuus

Ohjeistus

 • Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat jälleen mahdollisia Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa 15.2.2022 alkaen. 
 • Paikalle tullaan vain terveenä.
 • Jokaisen tulee edelleen suhtautua vakavasti taudin ennaltaehkäisyyn ja leviämisen estämiseen. 
 • Yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistuu (THL tiedote 14.4.2022), mutta edelleen suositellaan maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä tietyissä tilanteissa.
  • Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta. 
 • Käsihygienia on kaikkein tärkein keino ehkäistä virusten leviämistä. Kädet tulee pestä  kun tulet ulkoa sisään                
 • wc-käynnin jälkeen                    
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen. 
 • Sisääntuloauloissa ja lajialueilla on myös desinfiointiainetta. 

Yleistä Taitajasta

Haluatko saada uusia kokemuksia ja kehittää omaa osaamistasi? Tahdotko oppia uusia asioita ja verkostoitua muiden opiskelijoiden ja työelämän kanssa? Taitaja2022 Pori -tapahtumassa tulevaisuuden huippuosaajat kilpailevat ammattitaidon SM-mitaleista 45 eri ammattialalla yli neljänsadan kilpailijan voimin! 

Taitaja-kilpailu ja siihen valmentautuminen ovat osa ammatillisen perustutkinnon opintojasi. Kilpailuun on yläikäraja: saat täyttää kilpailuvuonna 21 vuotta tai olla sitä nuorempi. Lajit automaalaus, CAD-suunnittelu, floristiikka, puhdistuspalvelu, hyvinvointiteknologia, huonekalupuuseppä ja viherrakentaminen ovat ikärajattomia.

Ammattitaitosi lisäksi kehität muun muassa rohkeuttasi, paineensietokykyäsi, pitkäjänteisyyttäsi sekä sosiaalisia taitojasi. Lisäksi tulevat työnantajasi arvostavat myös saamaasi kisakokemusta – Taitaja näyttää hyvältä CV:ssä! 

Semifinaalit

Taitaja-kilpailun semifinaaleja järjestetään eri oppilaitoksissa viikolla 5, 31.1.-4.2.2022. 

Ilmoittautumisaika semifinaaleihin on 4.-29.10.2021. Ole yhteydessä omaan opettajaasi tai ryhmänohjaajaasi ja kerro kiinnostuksestasi osallistua Taitaja-kilpailuun. Oppilaitokset ilmoittavat opiskelijansa Taitaja-semifinaaleihin keskitetysti joukkueenjohtajan kautta. 

Tule näyttämään taitosi Taitajaan! 

Kansainväliset kilpailut

Taitajan lisäksi ammattitaidossa voi kilpailla myös EM- ja MM-tasolla. Joka vuosi maailmalle lähtee virallinen ammattitaitomaajoukkue edustamaan Suomea joko EuroSkills- tai WorldSkills-kilpailuissa.

Suomen virallinen ammattitaitomaajoukkue valitaan syksyisin järjestettävien karsintakilpailujen kautta. Kansainvälisellä tasolla kilpaileminen ei vaadi aiempaa kilpailukokemusta, vaikka siitä onkin hyötyä.

Vallitsevan koronapandemian vuoksi syksyksi 2021 suunniteltu WorldSkills Shanghai 2021 -kilpailu siirretään pidettäväksi syys-marraskuussa 2022. Samalla sen nimi muuttuu muotoon WorldSkills Shanghai 2022. Kilpailun tarkemmat päivämäärät päätetään myöhemmin. Kilpailun siirtyminen aiheuttaa sen, että Skills Finlandin jo aloittamat valmistelut joukkueen kokoamiseksi siirtyvät syksyyn 2021.

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä omaan opettajaasi. Tutustu maajoukkueeseen myös osoitteessa ammattitaitomaajoukkue.fi ja somessa #ammattitaitomaajoukkue!

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

 • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.