602 Elektroniikka ja robotiikka

Tämän lajin tehtävät perustuvat tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkintoon. Ammattinimike on elektroniikka-asentaja ja ICT-asentaja.

Työtehtäviä voivat olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi asuntojen ja liikekiinteistöjen tietoliikenne- ja tietokonelaitteiden asennukset ja käyttöönotto sekä elektroniikkatuotantoon liittyvät testaus, korjaus- ja käyttöönottotehtävät tai huolto- ja asennustoimintaan liittyvät asiakaspalvelutyöt.

#taitaja2022 #elektroniikkajarobotiikka #työniloa

Yleiskuvaus kilpailulajista

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa elektroniikkaa on kaikkialla. Ilman sitä yhteiskunta ei toimi. Robotteja, autoja, lentokoneita, maatalous- ja metsäkoneita, kannettavia viestintävälineitä ja kodinkoneita ohjataan ja hallitaan elektroniikan ydintekniikka olevien mikroprosessorien ja niiden ohjelmistojen avulla. Tätä mikrosiruihin perustuvaa kokonaisuutta kutsutaan sulautetuiksi järjestelmiksi. Myös teollisuuden tuotantoprosessit ovat usein elektroniikkaohjattuja.

Elektroniikan suuntaavat opinnot tai osaamisalan suorittanut elektroniikka-asentaja osaa tehdä elektroniikkatuotantoon ja siihen erityisesti kuuluvaan protovalmistusvaiheeseen liittyviä elektroniikkalaitteen rakennesuunnittelu-, kokoonpano-, ohjelmointi-, ja testaustöitä.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Taitaja-kilpailun tarkemmat osaamisvaatimukset löytyvät elektroniikka-asentajien opintokokonaisuuksissa “ammattielektroniikka ja sulautetut sovellukset ja projektityöt”.

Näitä käytännön osaamisalueita ovat elektroniikan valmistuksessa käytetty protolaitteiden piirikorttien CAD-suunnittelu, pienimuotoinen elektroniikkapiirin mitoitus, ohjelmointiympäristön käyttöönotto ja sulautetun järjestelmän ohjelmointi jollain yleisesti käytössä olevalla ohjelmointikielellä sekä elektronisen laitteen rakentaminen IPC-standardien mukaisesti käyttäen protorakentamisessa yleisesti käytössä olevia työmetodeja muistaen työturvallisuuden kaikilla osa-alueilla.

Lajiohjausryhmä

  • Keijo Salonen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Jussi Ahonen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Arto Pitkänen, Koulutuskuntayhtymä OSAO
  • Jyrki Louhi, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Matti Kukkola, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Petri Koskinen, Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO
  • Tommi Siren, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

”Elektroniikka-asentaja Joonatanin opiskelu koostui mielenkiintoisista projekteista”

Tutustu elektroniikka-asentajien uratarinoihin Ammattiosaajassa!

Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.