P1 Ravintola- ja cateringpalvelut

Lajin tehtävät perustuvat ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat kokki ja tarjoilija.

Työpaikka voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi ravintolassa, suurkeittiössä, kahvilassa, lasti- ja matkustajalaivalla, catering-alan yrityksessä, pikaruoka-, juhlapalvelu- ja matkailuyrityksessä, hotellissa, majoitusliikkeessä sekä liikenneasemalla.

#taitaja2022 #ravintolajacateringpalvelut #työniloa

Finaali

Sivu julkaistaan maaliskuussa 2022.

Tulokset

Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen.

Yleiskuvaus kilpailulajista

Kokki toimii ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki suunnittelee, esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia asiakkaille. Ruoanvalmistustehtävissä kokki osaa käyttää ja muokata ruoanvalmistusohjeita. Kokki toimii asiakaspalveluhenkisesti, vastuullisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Annoksissa ja menukokonaisuuksissa kokin on huomioitava maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia. Ruokalajien valmistamisessa kokki ottaa huomioon hygieenisyyden, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonnan.

Lajin kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisala, kokki, tyydyttävän tason vaatimuksiin. Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa.

TaitajaPLUS-kilpailu on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville opiskelijoille.

Kilpailu on parilaji ja ikärajaton.

Osaamis­vaatimukset

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat perustutkinnon pakollisten tutkinnon osien tyydyttävän tason (T1) ammattitaitovaatimuksiin.

Kokkikilpailijat osaavat valmistaa maukasta, monipuolista ja terveellistä ruokaa ottaen huomioon suomalaisen ruokakulttuurin, kansainvälisyyden ja gastronomian vaatimukset. He hallitsevat ruoanvalmistuksessa tarvittavat kädentaidot ja tyypillisten ammattikeittiölaitteiden käytön huomioiden työturvallisuuden.

Tuotteiden valmistuksessa on huomioitava taloudellisuus, muuttuvat tilanteet, yhteistyö, kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta. Lisäksi tarvitaan toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot.

Semifinaali- ja finaalitehtävät pohjautuvat seuraaviin ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkinnon osiin:

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen
  • Lounasruokien valmistus
  • Annosruokien valmistus
  • À la carte -ruoanvalmistus
  • Katu- ja pikaruokapalvelut
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
  • Kahvilapalvelut

Menestyvä kilpailijapari:

  • on oman alansa huippuosaaja
  • osaa laatia ja tulkita ruoanvalmistusohjeita sekä tehdä työsuunnitelmia omasta työskentelystään
  • osaa vastaanottaa, varastoida ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita
  • käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
  • osaa esivalmistaa ja valmistaa lounasruokia, annosruokia, tilaus- ja juhlaruokia, katu- ja pikaruokia, à la carte –ruokia ja kahvilatuotteita hygieenisesti, kannattavasti sekä erilaisilla ruoanvalmistusmenetelmillä ja tekniikoilla
  • laittaa annoksia ja ateriakokonaisuuksia esille sekä tarvittaessa lähettää tuotteet asianmukaisesti asiakkaat huomioiden
  • osaa esitellä tuotteet asiakkaalle
  • toimii työssään asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, huolehtien tuotteiden laatuvaatimuksista, turvallisuudesta, terveellisyydestä sekä esteettisyydestä
  • kykenee toimimaan yhteistyössä muiden kanssa
  • on sisäistänyt ongelmanratkaisu- ja soveltamiskyvyn
  • osaa ammatillisen toisen kotimaisen kielen ja englanninkielen perustaidot
  • hallitsee kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
  • osaa käyttää Word ja Excel-ohjelmia
  • osaa arvioida realistisesti omaa osaamistaan ja osaa ottaa palautetta vastaan

Lajiohjausryhmä

  • Sanna Valtonen, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu
  • Anne Kerstinen, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu
  • Marika Hyvönen, Ammatttiopisto Luovi
  • Terhi Muhli, Ammattiopisto Live
  • Guirino Onza, Ammattiopisto Live
  • Miia Kamunen, Staffpoint
  • Elina Hiltunen, Satakunnan osuuskauppa
  • Päivi Pynnönen, Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Petri Hämäläinen

”Visuaalisuus on tärkeä osa kokin työtä”

Tutustu kokkien uratarinoihin Ammattiosaajassa!

Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.