P1 Ravintola- ja cateringpalvelut / Semifinaali

Aika

Keskiviikko 2.2.2022

Kilpailupaikat

Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.

Semifinaali-koordinaattori

Terhi Muhli, Ammattiopisto Live 

terhi.muhli@inlive.fi

0400 250 462 

Kilpailutehtävät

Kilpailu on parikilpailu.

Työskentelyaika on yhteensä 2+2 tuntia ja välissä on ruokatauko.

Kilpailu on jaettu kahteen moduuliin. 

MODUULI 1: kilpailijat valmistavat pääruoan, johon heillä on aikaa 2 tuntia.

MODUULI 2: kilpailijat valmistavat salaatin ja jälkiruoan, tähän on varattu aikaa 1½ tuntia. Lisäksi heillä on ½ tuntia kestävä tunnistus- ja teoriatehtävä erillisessä tilassa.

Ennen kilpailua kilpailijat tekevät työsuunnitelman itselleen ja lähettävät reseptiikan viimeistään 1.2.2022 Helsinkiin: Terhi.Muhli@inlive.fi.

Semifinaalin järjestäjille lähetetään ennakkoon salaattikulhot, tunnistustehtävän tuotteet, teoriatehtävä ja muut tarvittavat arviointipaperit.

Semifinaalin järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteen, leikkuulaudat, siivousliinat, kertakäyttökäsineet ja roskakorit jätteiden lajittelua varten.

Samoin varataan yleisesti keittiössä käytettävät käsityövälineet.

Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymää asukokonaisuutta. Kilpailijalla saa olla mukanaan henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet. Kilpailija saa käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana, sekä muuta kirjallista materiaalia.

Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty.

Arviointi

Pääasialliset arviointikriteerit:

Tarkempi arviointi tehdään CIS import -lomakkeelle. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0-100 p.

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta:

Määrälliset arviot 100%

Arvioinnin suorittaa 3 tuomaria.

Lajin aikataulu

Kilpailutehtävään käytettävä aika on 4 tuntia, työskentelyaika on yhteensä 2+2 tuntia ja välissä on ruokatauko.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailu on jaettu kahteen moduuliin. 

MODUULI 1: kilpailijat valmistavat pääruoan, johon heillä on aikaa 2 tuntia.

MODUULI 2: kilpailijat valmistavat salaatin ja jälkiruoan, tähän on varattu aikaa 1½ tuntia. Lisäksi heillä on ½ tuntia kestävä tunnistustehtävä erillisessä tilassa.

Reseptit tehdään 4:lle ruokailijalle. Annokset kootaan neljälle. Tuomareille menee kolme annosta ja esittelypöytään yksi annos. Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte.

Alkuruoka:

  • Alkuruokana kilpailijat valmistavat vegaanisen salaatin, joka pakataan kuljetusrasiaan. Annoksia tehdään 4. Ennakkoon kilpailijat suunnittelevat reseptin annettuja raaka-aineita käyttäen oman valintansa mukaan.

Käytettävät mahdolliset raaka-aineet:

  • kananmunat 4kpl
  • punasipuli 1 kpl, kuorimaton
  • jäävuorisalaattia 200 g
  • tomaattia 150 g
  • kurkkua 150 g
  • fetajuustoa 150 g
  • sitruunaa 100 g
  • tuoretta basilikaa 1 ruukku
  • tofua 150 g
  • kylmäsavulohta 150 g
  • artisokansydämiä 1 prk
  • oliiveita, kivetön tumma 100 g
  • suolaa
  • sokeria
  • hunajaa
  • mustapippuria
  • balsamicokastiketta
  • oliiviöljyä
  • kermaviiliä 200 g
  • pinjansiemeniä

Pääruoka:

Pääruokana kilpailijat valmistavat lämpimän annoksen hävikkiraaka-aineista ja annetuista perusraaka-aineista.  Annoksia tehdään 4. Ennakkoon kilpailijat suunnittelevat reseptin annettuja raaka-aineita käyttäen oman valintansa mukaan.

Perusraaka-aineet:

  • ruokaöljyä 500 ml
  • vehnäjauhoja 1 kg
  • kanamunia 6 kpl
  • kuohukermaa 2 dl
  • voita 300 g
  • maitoa 2 dl
  • durumvehnäjauhoja 1kg
  • leivinjauhetta 50 g
  • valkoviinietikkaa 200 ml
  • sokeria 2 dl
  • suolaa 20 g
  • mustapippuria 10 g

Hävikkiraaka-aineet:

  • 2 kpl maustamaton raaka broilerin koipireisiä
  • ½ sitruuna
  • pala vaaleaa leipää 100 g
  • herkkusienen jalkoja 100 g
  • persiljan oksia 10 kpl
  • basilikan oksia 5 kpl
  • tomaatin paloja 200 g
  • porkkanan kuoria kahdesta porkkanasta
  • perunan kuoria neljästä peruasta
  • purjon lehtiä 100 g
  • valkosipulin kynsiä 6 kpl
  • tuoreita papuja 100 g
  • pala kukkakaalia 100 g
  • pala fenkolia 100 g
  • pala juustoa, edam 100 g

Jälkiruoka:

Jälkiruokana kilpailijat valmistavat annoksen, jossa pääraaka-aineena on kotimainen pakastevadelma. Annoksia tehdään 4. Ennakkoon kilpailijat suunnittelevat reseptin annettuja raaka-aineita käyttäen oman valintansa mukaan.

Pääraaka-aine:

  • Kotimainen pakastevadelma 500 g

Muut mahdolliset raaka-aineet:

  • voita 500 g
  • sokeria 1kg
  • vehnäjauhoja 1kg
  • leivinjauhetta 50 g
  • perunajauhoja 200 g
  • liivatetta 6 lehteä
  • hiivaa 50 g
  • mascarbonea 200 g
  • tomusokeria 200 g
  • tummaasuklaata 200 g
  • sitruunaa 100 g
  • rahkaa 200 g
  • munia 6 kpl
  • kuohukermaa 5 dl
  • vaniljasokeria 20 g

Laitteisto ja välineet:

Semifinaalin järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteen, leikkuulaudat, siivousliinat, kertakäyttökäsineet ja roskakorit jätteiden lajittelua varten.

Samoin varataan yleisesti keittiössä käytettävät käsityövälineet.

Käytännön ohjeita

ENNAKKOTEHTÄVÄ

  • Ennen kilpailua kilpailijat tekevät työsuunnitelman itselleen ja reseptiikan tuomareille Helsinkiin, reseptit lähetetään viimeistään 1.2.2022 Terhi.Muhli@inlive.fi

Kilpailija tuo tullessaan: 

  • henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa) 
  • luonnosteluvälineet, kynät ja paperia 

Halutessaan voi tuoda pikku purtavaa.  

Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.