502 Kock / Final
Finalister
Isabel Aalto
Keuda
Tiia Olkkonen
Keuda
Aada Ahonen
Savon ammattiopisto
Kiia Sihvonen
Savon ammattiopisto
Oliver Halmet
Perho Liiketalousopisto
Aaro Huusko
Perho Liiketalousopisto
Olivia Raumala
Keuda
Darlie Rica
Keuda
Aino Juselius
Prakticum
Benjamin Silfverberg
Prakticum
Saku Karstila
Gradia
Lauri Tiilikainen
Gradia
Aino Kuusisto
Keuda
Sakari Ranta
Keuda
Helmi Lehto
WinNova
Sara Rantala
WinNova
Finalplats
Karhuhalli
Urheilutie 1
28500 Pori
Tävlingsuppgifter
Tävlingsuppgifternas uppbyggnad och uppgiftsmodulernas centrala innehåll
Tävlingen är en partävling.
Tävlingsuppgifterna har indelats i tre moduler, som innehåller en förhandsuppgift, en skriftlig uppgift gällande yrket, samt olika uppgifter i tillredning av maträtter. De tävlande planerar och tillreder kalla och varma maträtter och ställer fram dem.
De inom tävlingen planerade och förverkligade produkterna, så som recept, bilder och annat med de tävlandes namn kan som sådana användas inom samarbetspartners marknadsföring.
Material för förhandsuppgifterna:
Bilagor till förhandsuppgiften
Måndag 16.5.
- Förberedelser inför tisdagens uppgift (1,5 h)
Tisdag 17.5.
- Tre (3) rätters menyuppgift i enlighet med förhandsuppgiften (5 h)
- Lunch och domarfeedback
Onsdag 18.5.
- Teoriuppgift (1 h)
- Planering av torsdagen caféuppgift (2 h)
- Teknikuppgift och överraskningsuppgift (2 h)
- Domarfeedback
Torsdag 19.5.
- Förverkligande av caféuppgift (3 h)
- Domarfeedback
Bedömning
Domarna avgör de tävlandes ordningsföljd i tävlingen genom att fastställa poängen för varje tävlande. I poängbedömningen används CIS-poängberäkningssystemet där maxpoängen i en gren är 100 poäng.
Grenens tidtabell
Måndag 16.5.
- 10.00 – 14.00 Ackreditering och lunch
- 13:00 Domarintroducering
- 14.00 – 15.00 Tid för samverkan mellan de tävlande, domarna och grenfunktionärerna på grenområdet, man får bekanta sig med grenområdet samt lottning av tävlingsnummer
- 15.00 – 16.30 Tävlingsdag 1 (1,5h)
- 18.00 – 19.00 Öppningsceremoni
Tisdag 17.5.
- 8.00 – 13.00 Tävlingsdag 2 (5h)
- 13.00 – 16.00 Lunch och domarfeedback
- (På eftermiddagen på grenområdet P1 Restaurang- och cateringservice)
Onsdag 18.5.
- 8.00 – 11.00 Tävlingsdag 3, del 1
- (På förmiddagen på grenområdet P1 Restaurang- och cateringservice)
- Lunch
- 13.00 – 15.00 Tävlingsdag 3, del 2
- 15 – 17 Domarfeedback
- 19.00 – 20.30 Kvällsprogram för de tävlande och följeslagarna
Torsdag 19.5.
- 8 – 11 Tävlingsdag 4 (3h)
- 11 – 12.30 Domarfeedback
- (På eftermiddagen på grenområdet P1 Restaurang- och cateringservice)
- 15.00 – 16.30 Prisutdelning och avslutningsceremoni
Material och maskiner
Material och utrustning
Det material som behövs i tävlingsuppgifterna delas ut i samband med att anvisningar för tävlingsuppgifterna ges.
Lottning av tävlingsplatserna sker före tävlingens början och man har samma plats under hela tävlingen.
Tävlingsarrangören reserverar råvarorna till tävlingen.
Tävlingskökens utrustning ifråga om maskiner, apparater och redskap finns i en särskild bilaga. Tävlingsparen har tillgång till en egen kombinationsugn i tävlingsköket.
Förteckning över apparater, redskap och maskiner
De tävlande får ta med sig egna småverktyg, inga eldrivna redskap. Rökning av komponenter är inte möjligt i tävlingen.
Rengöring och diskning av egna redskap under tävlingstiden hör till tävlingsparet, medan 2 utsedda assistenter för de tävlande sköter om att rengöra och ställa tillbaka skålar, GN-formar, handverktyg och annat dylikt som är i gemensam användning.
Praktiska råd
Arbetskläder
- ImageWear sponsorerar egna arbetskläder åt alla tävlande: En kockjacka med svarta knappar, svarta kockbyxor och ett förkläde.
- Alla tävlande tar med egna arbetsskor.
- Arbetskläderna från ImageWear ska användas åtminstone i samband med tisdagens uppgift. Under övriga dagar får de tävlande använda egna kockkläder.
- Tävlingsarrangören skaffar kock-hattar åt alla tävlande.
Under tävlingen ska följeslagaren ansvara för den tävlandes mobiltelefon. Synliga smycken och piercingar ska avlägsnas under tävlingstiden.
Tävlingsparet ska ha med sig en bärbar dator utanför tävlingsområdet, dvs. i logiutrymmena, och datorn ska ha programmet Word samt dataanslutning.
Domare
Domare
Huvuddomare Esa Koppelo, OSAO
Smakdomare
- Antila Henna, Metos
- Bergström Jenni, Ravintola Pikku X
- Hujanen Juha, Ravintola Bucco
- Kesti Ilari, Lisäpalvelu Oy
- Kiviö Johanna, Skills Finland
- Lehtonen Emmiina, Recipe creator tmi.
- Luojukoski Jukka, Ahlströmin ruukit
- Parkkinen Ville, Fredman
- Sirainen Teemu, Laurea
- Vuojärvi Kristian, KV Restaurants
Teknikdomare
- Aaltonen Tiina, SataEdu
- Keitaanpää Katriina, Amarillo
- Mäkiö Erkki, Satakunnan keittiömestarit
- Nguyen Hiep, World Skills -kilpailija
- Ollila Hannu, Satakunnan keittiömestarit
- Siltanen Harri, Satakunnan keittiömestarit
- Tähtinen Katja, Satakunnan keittiömestarit
- Emilia Mannila, Satakunnan keittiömestarit
- Pauli Vänttilä, Ahlströmin ruukit
- Andre Fabig, Ahlströmin ruukit
Tävlinguppgiftens moduler
Modul A/Förverkligande av en tre rätters meny som planerats på förhand
Uppgiftbeskrivning
Modul A / Förverkligande av en tre rätters meny som planerats på förhand
Uppgift och tidtabell
Måndag 16.5.2022 kl. 15.00 – 16.30
Förberedande arbeten på grenområdet inför uppgiften som ska förverkligas tisdagen 17.5.22 enligt tävlingsparens arbetsplan (1,5 h)
Tisdag 17.5.2022 kl. 8.00 – 13.00
Ni arbetar som kockar på en à la carte-restaurang, där en ledningsgrupp för ett företag i Satakunta har reserverat en tre rätters middag i ett kabinett.
Ni tillreder en för-, huvud- och efterrätt för sällskapet, alla rätter serveras som tallriksservering från vita, runda tallrikar (24 – 32 cm). Inga separata kärl för sidorätter får finnas på tallrikarna. Arrangören reserverar särskilda små såskannor (kan användas vid behov).
Förrättens portionsvikt 120 g, +/- 10 %.
Huvudrätten har förverkligats första gången redan i semifinalskedet, och den tillreds i finalen under den andra tävlingsdagen som andra maträtt och serveras som tallriksservering.
Huvudrättens portionsvikt 220 g, +/- 10 %.
Som efterrätt tillreds den efterrätt som första gången förverkligades redan i semifinalen, och den tillreds i finalen under den andra tävlingsdagen som sista maträtt. Tallriksservering.
Efterrättens portionsvikt 120 g, +/- 10 %.
Tidtabell för att ställa fram maträtterna i ordningsföljd enligt tävlingsnummer (1–8).
Obligatoriska råvaror:
Förrätten
- Sik, hel, öppnad, (n. 0,6 kg)
- Gurka
- Rädisa
- Gräslök
Huvudrätten
- Broiler, hel, (n. 1,1 kg)
- Halvhård, lagrad kittost Vilho / Herkkujuustola Oy (n. 0,250 kg)
- Vitvin, (n. 0,375 l)
Efterrätten
- Surmjölk, (n. 0,5 l)
- Svarta vinbär (n. 0,3 kg)
Obligatoriska komponenter
Förrätten
- Huvudråvara
- Kall emulsionssås
- Grönsaksjulienne
- Picklad sidorättskomponent
Huvudrätten
- Huvudråvara
- Sås
- Stärkelsehaltig huvudsidorätt
- Två valfria varma komponenter
Efterrätten
- Bakad produkt
- Sås
- Två valfria komponenter
- Garnityr (tillverkad dekoration)
Övriga råvaror som används i uppgiften är valfria från listan som gemensamt används.
Material som skickas på förhand:
- Beställningsblankett för råvaror för hela menyhelheten.
- Gastronomiskt rätt skriven meny (förrätt, huvudrätt och efterrätt) på finska eller svenska, och på engelska.
- Specialdieter (mjölkfri, glutenfri, laktosfri) ska anges med förkortningar.
- Recept för förrättens komponenter inklusive tillredningsmetoder, där maträtternas namn med sidorätter tydligt framkommer. Allergiframkallande råvaror ska anges med fet stil.
- En arbetsplan för hela menyhelheten som tydligt visar tävlingsparets arbetsfördelning.
- Semifinalkoordinatorn skickar ursprungliga material om huvudrätt och efterrätt som skickats till semifinalen till den grensansvariga.
- Förhandsmaterialet skickas senast 29.4.2022 kl. 16.00 till den grenansvariga Jukka Mäkinen (jukka.makinen@winnova.fi) med e-post som en enda pdf-bilaga, som innehåller alla blanketter.
Modul B/Teorikunskaper och teknikuppgift
Uppgiftbeskrivning
Uppgift och tidtabell
Onsdag 18.5.2022 kl. 8.30-11.00
Skriftlig uppgift som mäter teorikunskaper (1 h)
Del med planering av torsdagen caféuppgift (2 h)
- Anvisningar för uppgiften ges samtidigt till alla tävlingspar efter teoriuppgiften. Inför uppgiften ska man vara förberedd och ha med en egen bärbar dator som används utanför tävlingsområdet.
- Planen ska skickas per e-post som bilaga, som en Wordfil, till den grenansvariga senast kl. 11 onsdagen 18.5.22.
Onsdag 18.5.2022 kl. 13.00–15.00
Teknikuppgift på tävlingsområdet, innehåller också en överraskningsuppgift (2 h)
Modul C/Förverkligande av caféuppgiften
Uppgiftbeskrivning
Modul C / Förverkligande av caféuppgiften
Uppgift och tidtabell
Torsdag 19.5.2022 kl. 8.00–11.00
Förverkligande av caféuppgiften på tävlingsområdet enligt tävlingsparens planer.
Uppgiftsbanken
Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.