502 Kokki / Finaali

Finalistit

Isabel Aalto

Keuda

Tiia Olkkonen

Keuda

Aada Ahonen

Savon ammattiopisto

Kiia Sihvonen

Savon ammattiopisto

Oliver Halmet

Perho Liiketalousopisto

Aaro Huusko

Perho Liiketalousopisto

Olivia Raumala

Keuda

Darlie Rica

Keuda

Aino Juselius

Prakticum

Benjamin Silfverberg

Prakticum

Saku Karstila

Gradia

Lauri Tiilikainen

Gradia

Aino Kuusisto

Keuda

Sakari Ranta

Keuda

Helmi Lehto

WinNova

Sara Rantala

WinNova

Finaalipaikka

Karhuhalli

Urheilutie 1

28500 Pori

Kilpailutehtävät

Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt 

Kilpailu on parikilpailu.  

Kilpailutehtävät on jaettu kolmeen moduuliin, sisältäen yhden ennakkotehtävän, kirjallisen ammatillisen tehtävän, sekä erilaisia ruoanvalmistustehtäviä. Kilpailijapari suunnittelee ja valmistaa kylmiä sekä lämpimiä ruokalajeja laittaen ne esille.   

Kilpailussa suunnittelut ja toteutetut tuotteet, kuten reseptit, kuvat ja näihin liittyvät kilpailijoiden nimet ovat sellaisenaan yhteistyökumppaneiden markkinointikäytössä.

Materiaalit ennakkotehtäviin: 

Raaka-ainelista

Liitteet ennakkotehtävään 

Maanantai 16.5.  

  • Tiistain tehtävän esivalmistelu (1,5 h)  

Tiistai 17.5.  

  • Ennakkotehtävän mukainen kolmen (3) ruokalajin menutehtävä (5 h)  
  • Lounas ja tuomaripalaute  

Keskiviikko 18.5.  

  • Teoriatehtävä (1 h) 
  • Torstain kahvilatehtävän suunnittelu (2 h)  
  • Tekniikkatehtävä ja yllätystehtävä (2 h) 
  • Tuomaripalaute  

Torstai 19.5.  

  • Kahvilatehtävän toteutus (3 h)  
  • Tuomaripalaute  

Arviointi

Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Pisteytyksessä käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.  

Lajin aikataulu

Maanantai 16.5.  

  • 10.00 – 14.00 Akkreditointi ja lounas 
  • 13:00 Tuomariperehdytys 
  • 14.00 – 15.00 Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta lajialueilla, tutustuminen lajialueeseen sekä kilpailunumeroiden arvonta 
  • 15.00 – 16.30 Ensimmäinen kilpailupäivä (1,5 h) 
  • 18.00 – 19.00 Avajaiset 

Tiistai 17.5.  

  • 8.00 – 13.00 Toinen kilpailupäivä (5 h)  
  • 13.00 – 16.00 Lounas ja tuomaripalaute 
  • (Iltapäivällä lajialueella P1 Ravintola- ja cateringpalvelut) 

Keskiviikko 18.5.  

  • 8.00 – 11.00 Kolmas kilpailupäivä, osa 1  
  • (aamupäivällä lajialueella P1 Ravintola- ja cateringpalvelut) 
  • Lounas 
  • 13.00 – 15.00 Kolmas kilpailupäivä, osa 2  
  • 15 – 17 Tuomaripalaute 
  • 19.00 – 20.30 Iltaohjelmaa kilpailijoille ja huoltajille 

Torstai 19.5.  

  • 8 – 11 Neljäs kilpailupäivä (3 h)  
  • 11 – 12.30 Tuomaripalaute  
  • (Iltapäivällä lajialueella P1 Ravintola- ja cateringpalvelut) 
  • 15.00 – 16.30 Palkintojenjako ja päättäjäiset 

Materiaalit ja laitteet

Materiaalit ja laitteet 

Kilpailutehtävissä tarvittava materiaali jaetaan kilpailutehtävien ohjeistuksen yhteydessä. 

Kilpailupaikkojen arvonta suoritetaan ennen kilpailun alkua ja paikka on sama koko kilpailun ajan.  

Kilpailunjärjestäjä varaa raaka-aineet kilpailuun. 

Kilpailukeittiöiden varustus koneiden, laitteiden ja välineiden osalta on erillisessä liitteessä. Kilpailupareilla on käytössä kilpailukeittiössä yksi henkilökohtainen yhdistelmäuuni.   

Laiteluettelo(pdf)

Kilpailijat saavat tuoda mukanaan omat pientyövälineet sekä sähkövatkaimen ja muut erikseen laiteluettelossa mainitut sähkökäyttöiset työvälineet. Savustaminen ei ole mahdollista kilpailuissa. 

Pientyövälineet(pdf)

Omien välineiden puhdistus ja tiskaaminen kilpailun aikana kuuluu kilpailijaparille. Käytössä olevien kulhojen, GN-pakkien, käsityövälineiden ja yms. pesemisestä ja paikoilleen laitossa avustavat kilpailijoille nimetyt assistentit. 

Nostoaikataulu(pdf)

Käytännön ohjeita

Työasu 

  • Jokaiselle kilpailijalle Image Wear sponsoroi henkilökohtaisen työasun: Kokkitakki mustilla napeilla, mustat kokin housut ja esiliinan. 
  • Jokainen kilpailija tuo omat työkengät.  
  • Image Wearin työasua käytetään ainakin tiistain kilpailutehtävässä. Muina päivinä on mahdollista käyttää omaa kokkiasua. 
  • Kilpailunjärjestäjä varaa kokkihatut kilpailijoille.  

Kilpailun aikana matkapuhelinten on oltava kilpailuhuoltajan hallussa. Kilpailun ajaksi näkyvät korut ja lävistykset tulee poistaa.    

Kilpailijaparilla tulee olla mukanaan kilpailualueen ulkopuolella ts. majoitustiloissa kannettava tietokone, jossa word-ohjelma ja tietoliikenneyhteys. 

Tuomarit

Päätuomari

  • Koppelo Esa, OSAO

Makutuomarit

  • Antila Henna, Metos
  • Bergström Jenni, Ravintola Pikku X
  • Hujanen Juha, Ravintola Bucco
  • Kesti Ilari, Lisäpalvelu Oy
  • Kiviö Johanna, Skills Finland
  • Lehtonen Emmiina, Recipe creator tmi.
  • Luojukoski Jukka, Ahlströmin ruukit
  • Parkkinen Ville, Fredman
  • Sirainen Teemu, Laurea
  • Vuojärvi Kristian, KV Restaurants

Tekniikkatuomarit

  • Aaltonen Tiina, SataEdu
  • Keitaanpää Katriina, Amarillo
  • Mäkiö Erkki, Satakunnan keittiömestarit
  • Nguyen Hiep, World Skills -kilpailija
  • Ollila Hannu, Satakunnan keittiömestarit
  • Siltanen Harri, Satakunnan keittiömestarit
  • Tähtinen Katja, Satakunnan keittiömestarit
  • Emilia Mannila, Satakunnan keittiömestarit
  • Pauli Vänttilä, Ahlströmin ruukit
  • Andre Fabig, Ahlströmin ruukit

Kilpailutehtävän moduulit

Moduuli A/
Ennakkoon suunnitellun kolmen ruokalajin menuun toteutus 

Tehtäväkuvaus

Tehtävä ja aikataulu 

Maanantai 16.5.2022 klo 15.00 – 16.30 

Tiistain 17.5.22 toteutuksen esivalmistelutyöt lajialueella kilpailuparien työsuunnitelmien mukaisesti (1,5 h). 

Tiistai 17.5.2022 klo 8.00 – 13.00 

Toimitte a la carte-ravintolan kokkeina, jonka kabinettiin on satakuntalaisen yrityksen nelihenkinen johtoryhmä varannut kolmen ruokalajin illallisen.  

Valmistatte seurueelle alku-, pää-, ja jälkiruoan, jotka kaikki tarjoillaan lautastarjoiluna valkoisilta, pyöreiltä lautasilta (24 – 32 cm). Lautasilla ei saa olla mitään erillisiä lisäkeastioita. Kilpailunjärjestäjä varaa erillisen pienen kastikekannun (tarvittaessa käytössä). 

Alkuruoan annospaino 120 g, +/- 10 %. 

Pääruoka on toteutettu ensimmäisen kerran jo semifinaalivaiheessa ja valmistetaan finaalissa toisena kilpailupäivänä toisena ruokalajina ja tarjoillaan lautastarjoiluna. 

Pääruoan annospaino 220 g, +/- 10 %. 

Jälkiruokana valmistetaan semifinaaleissa ensimmäisen kerran toteutettu jälkiruoka lautastarjoiltuna ja se valmistetaan finaalissa toisena kilpailupäivänä viimeisenä ruokalajina. 

Jälkiruoan annospaino 120 g, +/-10%. 

Esillenostoaikataulu kilpailunumeron mukaisessa järjestyksessä (1-8). 

Pakolliset raaka-aineet:

Alkuruoka

  • Siika, kokonainen, avattu (n. 0,6 kg)
  • Kurkku
  • Retiisi
  • Ruohosipuli

Pääruoka

  • Broileri, kokonainen (n. 1,1 kg)
  • Puolikova, kypsytetty kittijuusto Vilho / Herkkujuustola Oy (n. 0,250 kg)
  • Valkoviini (n. 0,375 l)

Jälkiruoka

  • Piimä (n. 0,5 l)
  • Mustaherukka (n. 0,3 kg)

Pakolliset komponentit 

Alkuruoka 

  • Pääraaka-aine 
  • Kylmä emulsiokastike 
  • Kasvisjulienne 
  • Pikkelöity lisäkekomponentti 

Pääruoka 

  • Pääraaka-aine 
  • Kastike 
  • Tärkkelyspitoinen päälisäke 
  • Kaksi vapaavalintaista lämmintä komponenttia 

Jälkiruoka 

  • Leivottu tuote 
  • Kastike 
  • Kaksi vapaavalintaista komponenttia 
  • Garnityyri (valmistettu koriste) 

Tehtävässä käytettävät muut raaka-aineet ovat vapaavalintaisia yhteisesti käytössä olevasta listasta. 

Ennakkoon lähetettävä materiaali:  

  • Raaka-aineiden tilauslomake koko menukokonaisuuden osalta 
  • Menu gastronomisesti oikein laadittuna, (alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka) suomeksi tai ruotsiksi, ja englanniksi. 
  • Erityisruokavaliot (maidoton, gluteeniton, laktoositon) on mainittava lyhentein. 
  • Valmistusohjeet alkuruoan komponenteista kypsennysmenetelmineen, joissa ruokalajien nimet lisäkkeineen käyvät selkeästi ilmi. Allergiaa aiheuttavat raaka-aineet lihavoituna. 
  • Työsuunnitelma koko menukokonaisuuden osalta, josta käy selvästi ilmi kilpailijaparin työnjako. 
  • Semifinaalikoordinaattori toimittaa semifinaaliin lähetetyt alkuperäiset materiaalit pääruoasta ja jälkiruoasta lajivastaavalle.  
  • Ennakkomateriaali lähetetään 29.4.2022 klo 16.00 mennessä lajivastaava Jukka Mäkiselle (jukka.makinen@winnova.fi) sähköpostilla yhtenä pdf-liitetiedostona, joka sisältää kaikki lomakkeet. 

Moduuli B/Tietopuolinen osaaminen ja tekniikkatehtävä

Tehtäväkuvaus

Tehtävä ja aikataulu 

Keskiviikko 18.5.2022 klo 8.00–11.00 

Kirjallinen tietopuolista osaamista mittaava tehtävä (1 h) 

Torstain kahvilatehtävän suunnitteluosio (2 h). 

  • Tehtävän ohjeistus annetaan kaikille kilpailupareille tietopuolisen tehtävän jälkeen samanaikaisesti. Tehtävää varten tulee varautua kilpailualueen ulkopuolella käytettävällä omalla kannettavalla tietokoneella. 
  • Suunnitelma tulee lähettää sähköpostin liitteenä, Word-tiedostona, lajivastaavalle keskiviikkona 18.5.22 klo 11.00 mennessä. 

Keskiviikko 18.5.2022 klo 13.00–15.00 

Tekniikkatehtävä lajialueella, sisältäen yllätystehtävän (2 h) 

Moduuli C/Kahvilatehtävän toteutus

Tehtäväkuvaus

Tehtävä ja aikataulu 

Torstai 19.5.2022 klo 8.00–11.00 

Kahvilatehtävän toteutus lajialueella kilpailijaparien suunnitelmien mukaisesti. 

Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.