303 Skönhetsvård / Final

Finalister

Mirva Alasjärvi

Luksia

Jessica Asplund

Axxell

Veera Huomo

Stadin AO

Angelika Niit

Novida

Peppi Ollonqvist

Riveria

Greta Rahikka

Optima

Venla Ruusu

Luksia

Alina Sharapova

Riveria

Finalplats

Karhuhalli

Urheilutie 1

28500 Pori

Tävlingsuppgifter

Tävlingsuppgifternas uppbyggnad och uppgiftsmodulernas centrala innehåll 

Uppgifterna består av fem moduler som utgår från arbetslivet. Modulerna baserar sig på följande examensdelar: Ansiktsbehandlingar, Fot- och handvårdstjänster, Försäljningsarbete och kundfokuserade tjänster inom hår- och skönhetsbranschen samt Kroppsbehandlingar. 

Tävlingen genomförs individuellt. Tävlingsmodulerna görs med olika kunder. Tävlingsmodulernas maxtid innehåller förberedelse och städning av arbetspunkten.   

Omfattningen av tävlingsuppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen, kompetensområdet för kosmetolog och/eller kosmetikrådgivare. Bedömningen baserar sig på kravnivån berömlig i grundexamen inom Hår- och skönhetsbranschen. Den totala tävlingstiden är 10 timmar.  

Uppgifterna baserar sig på uppgifter från tidigare Mästaretävlingar. Uppgifterna i finalbeskrivningen kan ändras ca 30%. 

Bedömning

Huvudsakliga bedömningskriterier 

Domarna fastställer rangordningen bland de tävlande utgående från fastställda poäng för varje tävlande. I poängsättningen används CIS-poängberäkningssystemet, där maxpoängen för en gren är 100 poäng.  

Tävlingsprestationen bedöms dagligen, grenens domare fastställer de slutgiltiga bedömningskriterierna. Om en tävlande utsätter sig själv eller andra för fara, kan tävlingsprestationen avbrytas. Tävlingsprestationerna bedöms också under den tiden som arbetet utförs. Tävlingens domare fastställer de slutgiltiga bedömningskriterierna i samband med sitt möte.  

Beskrivning över bedömningens förverkligande  

Tre domare deltar samtidigt i den kvalitativa bedömningen 

Mästare-tävlingens obligatoriska teman, sammanlagt 5 % 

 • företagsamhet 
 • hållbar utveckling 
 • välmående i arbetet och arbetarskydd  

Grenens tidtabell

Tis 17.5.2022, tävlingsdagen pågår kl. 8.00–17.00  

 • Modul A (2 h)  

Ons 18.5.2022, tävlingsdagen pågår kl. 8.00–17.00  

 • Modul  B (2 h 10 min)  
 • Modul  C (3 h)  

Tors 19.5.2022, tävlingsdagen pågår kl. 8.00–12.00  

 • Modul  D (2 h 30 min)  
 • Modul  E (20 min) kombineras med en annan modul. Huvuddomaren meddelar på tävlingsplatsen vilken modul som gäller 

Material och maskiner

Tävlingens material, apparater, arbetsskeden och grenområde  

Tävlingsområdet är utrustat med relevanta (för uppgiften passande) möbler och apparater.  

Arbetspunkter:  

 • kundstol, arbetsstol, arbetsbord, vattenpost, sopkärl, lupplampa, fotbad och ställning för fotbad  

Tillbehör:  

 • engångslakan, handduksark av fiberduk, skyddspapper för arbetsbordet, skyddsplast för golvet, engångsskyddshandskar, skyddsförkläde, engångsmössa, engångsmugg, ansiktspapper, bomullslappar, bomullspinnar, handpapper  
 • täcke, dyna, handduk, kompressduk, hårband och handspegel  
 • de kärl och redskap som behövs för vården  
 • ansiktsmask pensel (solfjädersmodell) spatlar, skalpell ja skalpell bett 
 • handtvål, handdesi, desinficeringsmedel för huden   
 • Förhandsuppgiftskort samt handvårds-, ansiktsvårds- och fotvårdskort ur läroboken ”Ihonhoito kauneudenhoitoalalla”  
 • produktseriernas skilda produktguider för ansikte och fötter 
 • bläckpenna, blyertspenna, radergummi, skrivunderlag    

Produkter:  

 • Depend O2 underlack, färglack A685 och överlack samt nagellackborttagningsmedel  
 • Alexandria-sockringsprodukter och värmare, Sothys-ansiktsvårdsprodukter och Pedibaehr-fotvårdsprodukter   

Den tävlande tar med sig:  

 • permanentfärgningsprodukter, produkter för handvård och skyddshandskar  
 • permanentfärgnings tillbehör, skyddslappar av eget val, pincetter, handvårdsinstrument, ansiktssvampar eller rengöringshandskar och fotvårdsinstrument samt en bricka för redskapen   
 • arbetsbyxor och -skor samt arbetsjackan från Briima 
 • klocka (en fungerande bordsklocka, klockans tid kontrolleras före tävlingsuppgiften startar och klockan ställs vid behov i rätt tid)   
 • Munskydd och skyddsglasögon  
 • sax

Materialet som behövs för att genomföra tävlingsuppgifterna delas ut i samband med anvisningarna inför uppgiften.

Praktiska råd

PRAKTISKA ANVISNINGAR OCH SAKER ATT OBSERVERA:  

Arrangören kommer att ordna transport inom Björneborgsområdet mellan tävlingsplatsen och inkvarteringen åt de tävlande samt åt följeslagarna. 

Den tävlande tar med sig ett id-kort, körkort eller dylikt för att bestyrka sin identitet (även FPA-kortet är ok) i samband med anmälan.

De tävlande får lunch på tävlingsplatsen också mellanmål.  

De tävlande och följeslagarna har möjlighet att bekanta sig med tävlingsområdet under den första tävlingsdagen. Lottdragning avgör vilken arbetspunkt som den tävlande har. Lottdragningen görs före tävlingsmodulen startar.  

Före tävlingsmodulerna startar kontrolleras att den tävlandes redskap motsvarar de anvisningar som finns under MATERIAL OCH MASKINER. 

De tävlande har möjlighet att dra nytta av tävlingsmodulerna i samband med yrkesprov. Den studerande/den tävlande kan utgående från de dokument som han/hon får, begära om erkännande av kunnande i sin egen läroanstalt.  

Om du får problem eller har någonting att fråga, så markera med handen. Det är upp till domaren att bestämma om problemet går att lösa och om det är sådan information som även de andra tävlandena behöver få veta.  

Domare

 • Huvuddomare, Raisa Korkeamaa (Lappia)  
 • Mirka Ahola (Liikekulman Kauneushoitola Mirka Ahola) 
 • Minna Helkiö (Eurocosmetics Oy) 
 • Liina Jokinen (Kauneusakatemia Liina Oy) 
 • Tanja Räikkälä (Kauneushoitola Passion Clinique) 
 • Maarit Mielty-Suominen (WinNova) 
 • Tuija Sundell (Sataedu) 
 • Mervi Rapp (Omnia) 

Tävlingsuppgiftens moduler

Modul 1/20 poäng (2 h, innehållande förberedelse och städning av arbetspunkten) 

Uppgiftbeskrivning

Den tävlande gör permanentfärgning av ögonfransar och ögonbryn, formning av ögonbryn med Alexandria socker och en manikyr inklusive lackning på en kund. Nagellackets färg är i enlighet med Mästare2022-evenemangets temafärg (grön). I modulen används förhandsuppgifts- och handvårdskortet ur läroboken ” Ihonhoito kauneudenhoitoalalla”.  

Modul B/20 poäng (2 h 10 min, innehållande förberedelse och städning av arbetspunkten) 

Uppgiftbeskrivning

I enlighet med Alexandria produktseriens vårdprotokoll ska den tävlande göra en sockring på kund med produkterna; Regular, LK Plus eller Tropical. Sockringen görs på olika delar av kroppen. Huvuddomaren meddelar i början av tävlingsuppgiften vilka kroppsdelar som ska behandlas. Efter sockringen handleder den tävlande kunden gällande val och användning av hemvårdsprodukter samt berättar muntligen om den fortsatta vårdplanen åt kunden. I modulen används förhandsuppgiftskortet ur läroboken ” Ihonhoito kauneudenhoitoalalla”. 

Modul C/35 poäng (3 h, innehållande förberedelse och städning av arbetspunkten) 

Uppgiftbeskrivning

Den tävlande gör en Sothys grundrengöring av kundens ansikte, fastställer skicket på ansiktets hud, tar reda på vilka hudvårdsrutiner som kunden använder sig av samt kundens önskemål och behov. Den tävlande planerar en ansiktsvård åt kunden.  

Den tävlande gör, utgående från kunden, en ansiktsvård enligt Sothys-produktseriens vårdprotokoll. Ansiktsvården ska också innehålla en 15 minuters massage av ansikte, hals och dekolletage, permanentfärgning av ögonbryn samt formning med pincett. Den tävlande utarbetar en mångsidig fortsatt vårdplan åt kunden samt en skriftlig rekommendation gällande hemvårdsprodukter. Den tävlande beaktar skicket på hyn i kundens ansikte. 

Den tävlande handleder kunden i en försäljningsarbets- och kundfokuserad servicesituation, i val och användning av hemvårdsprodukter samt berättar muntligen åt kunden om den fortsatta vårdplanen. Den tävlande rekommenderar och presenterar produkter ur hudvårdsserien i en försäljningssituation åt kunden.  

Den tävlande gör en kostnadsberäkning för hemvårdsprodukterna och för vårdhelheten som presenterades i den fortsatta vårdplanen samt materialkostnaden för dessa. Den tävlande kan använda följande säljfrämjande redskap; produkternas pris, skönhetsguide och prover. Inga pengar eller produkter ska användas på riktigt i uppgiften. I modulen används förhandsuppgifts- och ansiktsvårdskortet ur läroboken ”Ihonhoito kauneudenhoitoalalla” samt ansiktsvårdsseriens skönhetsguide.    

Modul D/20 poäng (2 h 30 min, innehållande förberedelse och städning av arbetspunkten) 

Uppgiftbeskrivning

Den tävlande gör en fot-analys samt en fotvård enligt Pedibaehr-produktseriens vårdprotokoll åt kunden. Den tävlande handleder kunden i valet och användningen av hemvårdsprodukter och tillbehör för fötter, berättar åt kunden om den fortsatta vårdplanen för fötterna samt presenterar handledning och plan åt kunden både skriftligt och muntligt. I modulen används förhandsuppgifts- och fotvårdskortet ur läroboken ”Ihonhoito kauneudenhoitoalalla” samt fotvårdsseriens produktguide. 

Modul E/5 poäng (20 min)

Uppgiftbeskrivning

Den tävlande gör en avslappnande 20 minuters massage av kundens fötter och vad/ben. Modulen kommer att kombineras med en annan av tävlingens moduler. Huvuddomaren meddelar på tävlingsplatsen vilken modul som gäller. Den tävlande tar självständiga beslut och lösningar i enlighet med uppgiftens givna anvisningar. 

Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

 • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.