P1 Restaurang- och cateringservice / Semifinal
Tid
Tisdag 1.2. – onsdag 2.2.2022
Tävlingsplatser
Semifinalerna genomförs i de tävlandes egna läroanstalter.
Semifinal-koordinaator
Tävlingsuppgifter
Tävlingen är en partävling.
Arbetstiden är totalt 2 + 2 timmar med en matpaus däremellan.
Tävlingen är indelad i två moduler.
MODUL 1: i kök 1 tillreder de tävlande huvudrätten, vilket de har 2 timmar på sig att göra.
MODUL 2: i kök 2 tillreder de tävlande sallad och efterrätt, för det här har 1½ timme reserverats. Dessutom har de en halvtimmes identifieringsuppgift i ett separat utrymme.
Före tävlingen ska de tävlande göra upp arbetsplan och receptik för sig själva och ge en kopia till domarna.
Semifinalarrangören får på förhand en lista över de apparater som behövs vid tillredningen av maträtterna i modul 1 och modul 2.
Semifinalarrangören ska för varje tävlande reservera en arbetspunkt, skärbrädor, städdukar, engångshandskar och soptunnor för sortering av avfall.
Samtidigt reserveras också sådana handredskap som rent allmänt används i kök.
I kök 1 finns förutom ugn och spis också en pizzaugn och en liten frityrkokare, en matberedare, ett nedkylningsskåp samt en pastamaskin.
I kök 2 finns förutom ugn och spis också en matberedare, ett nedkylningsskåp och en liten glassmaskin.
Glas och porslin som behövs för dukningen
Den tävlande använder en sådan klädhelhet som livsmedelslagen kräver och som utbildningsarrangören har godkänt. Den tävlande får ha med egna knivar och andra små köksredskap som används för hand. Dent ävlande får i samband med arbetsuppgifterna använda den lärobok som används vid den egna läroanstalten samt annat skriftligt material.
Under själva tävlingen är användning av mobiltelefoner och andra mobila apparater förbjuden.
Bedömning
Huvudsakliga bedömningskriterier:
En noggrannare bedömning görs på CIS import-formuläret. Tävlingsuppgiften bedöms enligt skalan 0–100 p.
Beskrivning av hur bedömningen ska genomföras:
Kvalitativ bedömning 31%
Kvantitativ bedömning 69%
Bedömningen utförs av 3 domare.
Bedömningsexempel:
Behärskande av arbetsprocessen 11 p.
Behärskande av arbetsmetoder, -redskap och material 15 p.
Behärskande av kunskap som ligger till grund för arbetet 44 p.
Nyckelkompetenserna för livslångt lärande 20 p.
Förhandsuppgift 10 p.
Grenens tidtabell
Tiden till förfogande för tävlingsuppgiften är 4 timmar, arbetstiden är totalt 2 + 2 timmar med en matpaus däremellan.
Material och maskiner
Tävlingen är indelad i två moduler.
MODUL 1: i kök 1 tillreder de tävlande huvudrätten, vilket de har 2 timmar på sig att göra.
MODUL 2: i kök 2 tillreder de tävlande sallad och efterrätt, för det här har 1½ timme reserverats. Dessutom har de en halvtimmes identifieringsuppgift i ett separat utrymme.
- Recepten ska tillredas för 6 matgäster. Portionerna läggs upp för fyra personer. Domarna ska ha tre
portioner och en portion ska sättas fram på presentationsbordet. Ett egenkontrollprov ska tas av alla maträtter.
FÖRRÄTT
Som förrätt ska de tävlande tillreda en vegansk sallad, som packas i ett transportkärl. 4 portioner ska göras. De tävlande planerar receptet på förhand och enligt eget val utgående från de givna råvarorna.
Möjliga råvaror som finns till förfogande:
- ägg
- rödlök
- isbergssallad
- tomat
- gurka
- fetaost
- citron
- färsk basilika
- tofu
- kallrökt lax
- hjärtan av kronärtskocka
- oliver
- salt
- socker
- honung
- svartpeppar
- balsamicosås
- olivolja
- gräddfil
- pinjefrön
HUVUDRÄTT
Som huvudrätt tillreder de tävlande en varm portion av överblivna råvaror och av de givna basråvarorna. 4 portioner ska göras. De tävlande planerar receptet på förhand och enligt eget val utgående från de givna råvarorna.
Basråvaror:
- matolja
- vetemjöl
- ägg
- vispgrädde
- smör
- mjölk
- durumvetemjöl
- bakpulver
- vitvinsvinäger
- socker
- salt
- svartpeppar
Överblivna råvaror:
- 2 st. okryddade, råa broilerlår
- ½ citron
- en bit vitt bröd
- champinjonfötter
- persiljekvistar
- basilikakvistar
- tomatbitar
- morotsskal
- potatisskal
- purjoblad
- vitlöksklyftor
- färska bönor
- en bit blomkål
- en bit fänkål
- en bit ost
EFTERRÄTT
Som efterrätt tillreder de tävlande en portion där den huvudsakliga råvaran är inhemska, frysta hallon. 4 portioner ska göras. De tävlande planerar receptet på förhand och enligt eget val utgående från de givna råvarorna.
Huvudråvara:
- Inhemska frysta hallon
Övriga möjliga råvaror:
- smör
- socker
- vetemjöl
- bakpulver
- potatismjöl
- gelatin
- jäst
- mascarpone
- florsocker
- mörk choklad
- citron
- kvarg
- ägg
- vispgrädde
- vaniljsocker
MASKINER OCH REDSKAP
Semifinalarrangören ska för varje tävlande reservera en arbetspunkt, skärbrädor, städdukar, engångshandskar och soptunnor för sortering av avfall.
Samtidigt reserveras också sådana handredskap som rent allmänt används i kök.
I kök 1 finns förutom ugn och spis också en pizzaugn och en liten frityrkokare, en matberedare, ett nedkylningsskåp samt en pastamaskin.
I kök 2 finns förutom ugn och spis också en matberedare, ett nedkylningsskåp och en liten glassmaskin.
Den utrustning som behövs för dukningen har arrangören ordnat med.
FÖRHANDSUPPGIFT
- Före tävlingen ska de tävlande göra upp arbetsplan och receptik för sig själva och ha med en kopia till domarna.
- Semifinalarrangören får på förhand en lista över den utrustning som behövs vid tillredningen av maträtterna enligt modul (kök 1 och kök 2).
Praktiska råd
De tävlande ska ha med sig:
- id-kort, körkort eller liknande för att bevisa sin identitet (också FPA-kortet fungerar)
- skissmaterial, pennor och papper
Den som vill kan ta med ett litet mellanmål.