P1 Restaurang- och cateringservice / Final
Finalister
Jennamiia Arvola
Koulutuskeskus JEDU
Janette Kahelin
Koulutuskeskus JEDU
Helena Karppinen
Sataedu
Emilia Koskinen
Sataedu
Alexander Kortelainen
Kainuun Ammattiopisto
Aino Leinonen
Kainuun Ammattiopisto
Elmeri Kunnas
Sataedu
Teemu Männistö
Sataedu
Sarita Nyman
Ammattiopisto Live
Kiira Rajaharju
Ammattiopisto Live
Finalplats
Karhuhalli
Urheilutie 1
28500 Pori
Tävlingsuppgifter
Tävlingen är en partävling.
Arbetstid
7 ½ h
De tävlande får en del av recepten i förväg och kan bearbeta dem inom ramarna för de givna råvarorna. Tilläggsuppgiften går ut på att använda matsvinn inom uppgiften eget val. De tävlande får två förhandsuppgifter.
1. De tävlande planerar hur de under tävlingsdagen onsdag 18.5.2022 ska använda de produkter/den mat som blir över. Tävlingsparen gör själva på förhand upp en plan. Planen skrivs i Word och genomförs under onsdagens tävlingsdag. Förhandsplanerna returneras i åtta exemplar tisdag 17.5.2022. De tävlande får tilläggspoäng för genomförande av förhandsuppgifterna.
2. Tävlingsparen planerar på förhand ett recept på tomatfocaccia. Planen skrivs i Word och genomförs under onsdagens tävlingsdag. Förhandsplanerna returneras i åtta exemplar tisdag 17.5.2022.
3. Tävlingsparen gör upp en tidtabell för sin tävlingsdag genom att på förhand utarbeta en arbetsplan. Förhandsuppgifterna ska skrivas i Word och returneras i åtta exemplar. De tävlande får tilläggspoäng för genomförandet av förhandsuppgifterna.
Under onsdagens tävlingsdag är uppgiften att tillreda, färdigställa och lägga upp tallriksportioner för åtta matgäster enligt anvisningarna. Ratatouillens (enligt recept) portionsstorlek 150 g och tomatfocaccians (eget recept) portionsstorlek 80 g.
Portionerna sätts ihop och dekoreras fritt med de råvaror som finns i tävlingsköket.
Ett egenkontrollprov ska tas av alla maträtter.
Uppgiften med sociala medier samt planering och genomförande av en varudeklaration under tävlingsdagen.
Under torsdagens tävlingsdag är uppgiften att tillreda havtornsmousse enligt S-gruppens recept samt att planera dekorationer utgående från de råvaror som tilldelats för detta. Åtta portioner ska packas i take away-portionsskålar för domarna och på skålarna fästs den varudeklaration som tävlingsparet själva har planerat. Resten av moussen lägger tävlingsparen upp i små avsmakningsskålar och bjuder publiken på.
Grenens tidtabell
Grenens tidtabell
Tisdag 17.5.2022
- Kl. 12.00–13.00 Lunch
- Kl. 13.00–13.15 Returnerande av förhandsuppgifterna i Word
- 13.15–15.00 Besiktning av tävlingsutrymmena, maskinerna och apparaterna
Onsdag 18.5.2022
- Kl. 8.00–8.15 Tävlingsinfo
- Kl. 8.15–12.00 Nams tävlingsuppgifter samt genomförande av förhandsuppgiften matsvinn
- Kl. 12.00–13.00 Lunch
- Kl. 13.00–15.00 Uppdatering av sociala medier. Utarbetande av varudeklaration med logo samt utskrift inför torsdagens uppgift.
- Kl. 15.00–15.30 Paus
- Kl. 15.30–16.30 Domarrespons till de tävlande
Torsdag 19.5.2022
- Kl. 10.30–11.30 Lunch
- Kl. 11.30–13.00 S-gruppens ja Oy Fiblon Ab:s tävlingsuppgift
- Kl. 13.00–13.30 Servering av mousse till domarna och publiken
- Kl. 13.30–14.00 Paus
- Kl. 14.00–15.00 Domarrespons till de tävlande
Material och maskiner
Finalarrangören ska för varje tävlande reservera arbetspunkter, kärl, arbetsutrustning och apparatur, engångshandskar och kärl för sortering av avfall.
De arbetsredskap, maskiner och apparater som används är sådana modeller som används i restaurangkök.
De tävlande ska ha egna skärskyddshandskar och knivar.
Praktiska råd
Praktiska anvisningar
- Tävlingsarrangören skaffar på förhand de råvaror som behövs i tävlingen.
- Den tävlande använder sådan klädsel som livsmedelslagen kräver och som utbildningsarrangören har godkänt. Onsdag 18.5.2022 använder de tävlande Image Wears arbetskläder. Reservera också egna tävlingskläder till torsdagens tävlingsdag för den händelse att de andra kläderna exempelvis blir smutsiga. Närmare anvisningar i Mästare 2022-följeslagarnas Teamsgrupp.
- Användning av mobiltelefon under tävlingen är tillåten under övervakning av domaren när fotografier ska tas i samband med tävlingsuppgiften sociala medier.
Tävlingsassistenten
- Assistenten hjälper den tävlande att hitta behövliga råvaror och småredskap i köket.
- Hen kontrollerar före tävlingen att alla tävlandes råvaror är redo och att redskapen fungerar. Om något saknas ska bristerna påtalas när råvarorna förs till köken. Om man i tävlingssituationen upptäcker brister ska man genast påtala det här för tävlingsarrangören och huvuddomaren.
- Tävlingsassistenten kontrollerar kökets skick före tävlingen och placerar ut skräppåsar, engångshandskar samt hämtar råvarorna.
- För bort tävlingsparets skräp när tävlingstiden är slut.
- Sköter de särskilda uppgifter som hen har tilldelats av domarna/de grenansvariga.
Tävlingsassistenten får INTE:
- Tävlingsassistenten är en assisterande person, vars arbete inte får synas i den egentliga tävlingsprestationen.
- Tävlingsassistenten får inte hjälpa tävlingsparet med renhållningen under arbetsskedena.
- Tävlingsassistenten får inte ge råd eller i övriga vägleda tävlingsparet under själva arbetsprestationen.
Domare
Tävlingen har sex domare, varav en är huvuddomare. Av domarna är två representanter för läroanstalten och fyra domare är arbetslivsrepresentanter.
Huvuddomare:
- Miia Kamunen, Staffpoint Oy
Domare, arbetslivsrepresentanter:
- Yrkeslärare Terhi Muhli, Ammattiopisto Live
- Yrkeslärare Guirino Onza, Ammattiopisto Live
- Köksmästare Elina Hiltunen, Satakunnan osuuskauppa
- Företagare Anne Ekberg, Fiblon Oy
- Försäljningsdirektör Teemu Kanasuo, Agrifutura