504 Servitör / Semifinal

Tid

Torsdag 3.2.2022 kl. 8.00-16.00

Tävlingsplatser

Semifinalerna genomförs i de tävlandes egna läroanstalter.  

Semifinal-koordinator

Tävlingsuppgifter

Kraven på kunnande baserar sig på nivån för berömliga kunskaper i examensgrunderna och innefattar kraven på kunnande i uppgiftsmodulerna.  

I uppgiften beaktar man även vad som allmänt anses höra till gott uppförande, kommunikationsförmåga samt känsla för situationen och flexibilitet i olika serveringssituationer. I uppgiften ska man också beakta kunskaper i handfärdighet i restaurangverksamhet och förstå utskänkningslagstiftningen i försäljnings- och serveringssituationer.  

Tävlingsuppgiften är densamma på alla semifinalorter.  

Uppgiften preciseras en månad före semifinalen.  

Det centrala innehållet i tävlingsuppgiften består av examensdelarna  

Kundbetjäning och försäljning och Servering av mat i portioner och drycker. 

Modul 1, kundbetjäning och servering i en traditionell Brasserie restaurang 

Beskrivning av affärsidén: En förenande faktor i all verksamhet i en Brasserie restaurang är att betjäningen beaktar kunderna och sker snabbt.  

  • Hållbar utveckling har beaktats i mån av möjlighet. 
  • Kundborden i restaurangen har storleken fyrapersoners bord.  
  • Borden har tygdukar. 
  • Servetterna är engångsservetter. 
  • Kuvert på bordet enligt beställningsordern. 
  • Den tävlande presenterar, rekommenderar, säljer och serverar maträtter och drycker enligt restaurangens affärsidé.  
  • Den tävlande ska klara av kundbetjäning även på ett främmande språk (engelska). 
  • Den tävlande har klätt sig lämpligt i den egna läroanstaltens arbetskläder.  
  • Den tävlande har ett vårdat och snyggt yttre. Hen har med sig servitörens arbetsredskap. 
  • Hen polerar de bestick och glas som behövs vid servering under förberedelsetiden. 
  • Den tävlande rengör borden och stolarna under förberedelsetiden. 
  • Den tävlande lägger bordduk på kundbordet. 
  • Den tävlande dukar bordet enlig beställningsordern och färdigställer bordet med ett ljus / värmeljus. 
  • Hen kontrollerar med kunderna att beställningsordern är riktig.  
  • Hen serverar mat och dryck enligt beställningsordern som tallriksportioner, och ser till att kundbordet och utrymmena är snygga och prydliga. 
  • Den tävlande avslutar servicesituationen på ett artigt sätt och säger adjö till gästerna. 
  • LISTA ÖVER DRYCKER publiceras cirka en månad före semifinalen. 
  • Tid för uppgiften ca 90 minuter. 

Modul 2. Blandning och servering av välkomstdryck 

Den tävlande tar emot gästerna och leder dem till bardisken.  

Hen tillverkar en aperitifdryckesblandning för fyra personer och uppmärksammar ett alkoholfritt alternativ. Hen använder rätta arbetsmetoder, redskap och råvaror.  Hen serverar och presenterar dryckesblandningarna.  

Kunderna avnjuter dryckerna vid borden i baren stående eller sittande. 

Den tävlande leder sedan gästerna att sitta vid borden för att inta måltiden. 

Dryckesblandningar, av vilka tävlingsarrangören namnger två som ska tillverkas.  

DRYCKESBLANDNINGAR 

Alkoholfria dryckesblandningar 

  • Alkoholfri Mimosa 
    • 6 cl apelsinjuice  
    • 6 cl alkoholfritt mousserande vin 
    • dekoration: apelsinskal 
    • tillverkningssätt: bygg upp 
    • glas: champagneglas 
  • Ingefära Mojito 
    • ½ lime i klyftor  
    • 2 tsk socker 
    • 10–12 myntablad 
    • ginger ale 
    • dekoration: myntans tofs 
    • tillverkningssätt: krossa/bygg upp 
    • glas: highball 

Dryckesblandningar med alkohol 

  • Mimosa 
    • 6 cl apelsinjuice  
    • 6 cl mousserande vin 
    • dekoration: apelsinskal 
    • tillverkningssätt: bygg upp 
    • glas: champagneglas 
  • Mojito 
    • 4 cl ljus rom 
    • ½ lime i klyftor  
    • 2 tsk socker 
    • 10–12 myntablad 
    • sodavatten 
    • dekoration: myntans tofs 
    • tillverkningssätt: krossa/bygg upp 
    • glas: highball 
  • Daiquiri 
    • 4 cl ljus rom 
    • 3 cl limejuice  
    • 1 cl sockersirap 
    • dekoration: limeskal eller limeklyfta 
    • tillverkningssätt: shake 
    • glas: cocktail 

Dryckesblandningarnas recept är enligt F.B.S.K:s anvisningar. 

Tid för uppgiften 20 min. 

Modul 3. Servettvikningar  

Hållbar utveckling beaktas 

Servettvikningarna hittas via länkarna nere. 

https://www.youtube.com/results?search_query=duni+napkins

Tid för uppgiften är 10 min. 

Den tävlande ska behärska 6 nedannämnda servettmodeller.  

Servettstorlek är Duni Elegance Lily 48cm servett. 

Modul 4. Servering av alkoholdrycker 

I uppgiften tar man upp bestämmelserna i alkohollagen som gäller serveringsförbud, personalens ansvar för övervakning och att hålla ordning, serveringsområde och serveringstider.  

Tävlingsuppgiften är att man liksom i testet för utskänkningspass ska besvara påståenden på uppgiftspappret med JA eller NEJ. 

Tävlingsuppgifterna har uppgjorts på lättläst språk. Det finns 15 tävlingsfrågor. 

Tid för uppgiften 15 min. 

Heltäckande anvisningar om servering av alkoholdrycker finns i Valviras allmänna anvisning 

Bedömning

Huvudsakliga bedömningskriterier: 

Att förbereda sig för arbetsskiftet, 10 p 

Kundbetjäning och försäljning, tekniska kunskaper och färdigheter 70 p 

Presentation och servering av drycker, 15p 

Maxpoäng totalt    100 p 

En noggrannare bedömning görs på CIS import-blanketten. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.  

Beskrivning av bedömningens genomförande: 

Av bedömningen är 70 % kvalitativ och 30 % kvantitativ. 

Av bedömningskriterierna framgår i vilka föremål för bedömning som Mästare-tävlingens obligatoriska teman (hållbar utveckling, arbetshälsa och arbetssäkerhet samt företagsamhet) beaktas. 

Grenens tidtabell

Torsdag 3.2.2022 klockan 8:00-16:00 

Material och maskiner

  • kundbord och -stolar 
  • bordsdukar och servetter   
  • bestick 
  • tallrikar   
  • glas   
  • serveringsbestick och serveringskärl   
  • bordsdekorationer   
  • barutrustning, alkoholmått 
  • kaffe- och tekoppar   

Praktiska råd

Den tävlande ska ta med sig: 

meddelas och preciseras en månad före semifinalen 

  • ID-kort, körkort eller liknande för bestyrkande av identiteten, 
  • Servitörens arbetskläder (den egna läroanstaltens arbetskläder) 
  • Serveringsdukar   
  • Serveringshandskar   
  • Vinöppnare   
  • Penna, inte blyertspenna 
  • Litet anteckningsblock   
  • Tändstickor 
  • De tävlande får inte ta med sig separata måttredskap eller hjälpmedel för upphällnings- och serveringsskedet. Om den tävlande vill får hen ta med sig mellanmål åt sig själv.  
  • Under semifinaldagen får de tävlande inte använda telefon. 

Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.