504 Tarjoilija / Semifinaali

Aika

Torstai 3.2.2022 klo 8.00-16.00

Kilpailupaikat

Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.

Semifinaali-koordinaattori

Kilpailutehtävät

Osaamistaitovaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään tasoon ja sisältävät tehtävämoduulien osaamistaitovaatimukset.  

Tehtävässä otetaan huomioon myös yleisesti hyväksytyt käytöstavat, kommunikointitaidot sekä tilannetaju ja joustavuus erilaisissa tarjoilutilanteissa. Kädentaitojen osaamisen huomioiminen ravintolatoiminnassa ja anniskelulainsäädännön ymmärtäminen myynti- ja tarjoilutilanteissa.  

Kilpailutehtävä on sama kaikilla semifinaalipaikkakunnilla.  

Tehtävä tarkennetaan kuukautta ennen semifinaalia.  

Kilpailutehtävän keskeinen sisältö koostuu tutkinnon osista: Asiakaspalvelu- ja myynti ja Annosruokien ja juomien tarjoilu.

Moduuli 1. Perinteinen Brasserie – ravintolan asiakaspalvelu ja tarjoilu

  • Liikeidean kuvaus: Brasserie ravintola, jossa asiakkaiden huomioiminen ja toiminnan ripeys ovat koko ravintolan toiminnan yhdistävä tekijä.
  • Kestävä kehitys on huomioitu mahdollisuuksien mukaan.
  • Ravintolan asiakaspöydät ovat kooltaan neljän hengen pöytiä.
  • Pöydissä on kankaiset liinat.
  • Servietit ovat kertakäyttöisiä.
  • Pöydässä tilausmääräyksen mukainen kate.
  • Kilpailija esittelee, suosittelee, myy ja tarjoilee ravintolan liikeidean mukaisia ruokia ja juomia asiakkaille.
  • Hänen tulee selviytyä asiakaspalvelusta myös yhdellä vieraalla kielellä (englanti).
  • Kilpailija on pukeutunut asianmukaisesti oman oppilaitoksensa työasuun.
  • Ulkoinen olemus on huoliteltu ja siisti. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet.
  • Hän kiillottaa tarjoilussa tarvittavat ruokailuvälineet ja lasit valmisteluaikana.
  • Kilpailija puhdistaa pöydät sekä tuolit valmisteluaikana.
  • Kilpailija liinoittaa asiakaspöydän.
  • Kilpailija kattaa pöydän tilausmääräyksen mukaisesti ja viimeistelee pöydän kynttilällä / tuikulla.
  • Kilpailuja varmistaa tilausmääräyksen oikeellisuuden asiakkailta.
  • Hän tarjoilee tilausmääräyksen mukaisesti juomia sekä ruokia lautasannoksina, lisäksi hän huolehtii asiakaspöydän ja tilojen siisteydestä.
  • Kilpailija päättää palvelutilanteen kohteliaasti ja hyvästelee vieraat.
  • Tehtävän kesto noin 90 minuuttia.

Moduuli 2. Tervetulojuomasekoituksen valmistaminen ja tarjoilu.

Kilpailija valmistaa baarissa tai vastaavanlaisessa tilassa asiakkaalle yhden juomasekoituksen. Hän huolehtii siitä, että työpisteessä on tarvittavat välineet ja raaka-aineet juomasekoituksen valmistamista varten. Hän valmistaa tuomareiden nimeämän juomasekoituksen käyttäen oikeita työtapoja, -välineitä ja raaka-aineita. Hän esittelee raaka-aineet ja valmiit juomasekoitukset. Kilpailija siistii työpisteen.

Juomasekoitukset, joista kilpailunjärjestäjä nimeää kaksi valmistettavaksi:

Alkoholittomat juomasekoitukset

  • Alkoholiton Mimosa
    • 6 cl appelsiinimehua
    • 6 cl alkoholitonta kuohuviiniä
    • koriste: appelsiininkuori
    • valmistustapa: rakennus
    • lasi: kuohuviinilasi
  • Inkivääri Mojito
    • ½ lime lohkoina
    • 2 tl sokeria
    • 10–12 mintunlehteä
    • ginger alea
    • koriste: mintun tupsu
    • valmistustapa: murskaus/rakennus
    • lasi: highball

Alkoholilliset juomasekoitukset

  • Mimosa
    • 6 cl appelsiinimehua
    • 6 cl kuohuviiniä
    • koriste: appelsiininkuori
    • valmistustapa: rakennus
    • lasi: kuohuviinilasi
  • Mojito
    • 4 cl vaaleaa rommia
    • ½ lime lohkoina
    • 2 tl sokeria
    • 10–12 mintun lehteä
    • soodavesi
    • koriste: mintun tupsu
    • valmistustapa: murskaus/rakennus
    • lasi: highball
  • Daiquiri
    • 4 cl vaaleaa rommia
    • 3 cl limemehua
    • 1 cl sokerisiirappia
    • koriste: limenkuori tai limelohko
    • valmistustapa: ravistus
    • lasi: cocktail

Juomasekoitusten reseptiikka on F.B.S.K:n ohjeiden mukaista.

Tehtävän kesto 20 min.

Moduuli 3. Lautasliinataitokset

  • Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 min.
  • Kilpailijan tulee hallita 6 alla mainittua servettimallia.
  • Lautasliina koko on Duni Elegance Lily 48cm lautasliina.

Moduuli 4. Anniskelu

Tehtävässä käsitellään alkoholilain säännöksiä, jotka koskevat anniskelukieltoja, henkilökunnan vastuulla olevaa valvontaa ja järjestyksenpitoa, anniskelualuetta ja anniskeluaikoja.

Kilpailutehtävänä on vastata anniskelupassitestin tapaan tehtäväpaperissa oleviin väitteisiin KYLLÄ tai EI.

Kilpailutehtävät ovat laadittu selkokielellä. Kilpailukysymyksiä on 15.

Tehtävän kesto on 15 min.

Kattava ohjeistus alkoholijuomien anniskelusta löytyy Valviran yleisohjeesta.

Arviointi

Pääasialliset arviointikriteerit: 

  • Työvuoroon valmistautuminen, 5 pistettä
  • Asiakaspalvelu ja myynti, tekniset tiedot ja taidot, 70 pistettä
  • Juomien esittely ja tarjoilu 25 pistettä.
  • Maksimipisteet yhteensä 100 pistettä.

Tarkempi arviointi tehdään CIS import -lomakkeelle. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0-100 p. 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta: 

Arvioinnista noin 50 % on laadullista ja 50 % määrällistä.

Arviointikriteereistä selviää, missä arviointikohteissa huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus).

Lajin aikataulu

7:00 Kilpailutehtävien täsmennykset huoltajien sähköpostiin
8:00 Yhteinen Teams-aloitus kaikille toimijoille. Päivän tarkennettu ohjelma
8:30 Moduulit 1, 3 ja 4 alkavat. Kattaus ja muu valmistautuminen. Aika 30 min.
9:00 – 9:15 Tauko
9:15 – 12:00 Tarjoilu ja anniskelu 15 min. porrastuksella/ kilpailija (työaika/kilpailija 90 min).
12:00 – 13:00 Lounas
13:00 – 15:00 Moduuli 2, Baariosio (työaika 20 min/kilpailija)
15:30 Yhteinen lopetus Teamsissa kaikille toimijoille


Kaikessa aikataulutuksessa noudatetaan tarkasti edellä olevaa lajikohtaista aikataulua.

Materiaalit ja laitteet

  • asiakaspöydät ja -tuolit
  • pöytäliinat ja servietit
  • ruokailuvälineet
  • lautaset
  • lasisto
  • tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
  • pöytäsomisteet
  • baarivälineistö, alkoholimitat
  • kahvi- ja teekupit

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo tullessaan: 

  • Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi. 
  • Tarjoilijan työasu (oman oppilaitoksen työasu) 
  • Tarjoiluliinat 
  • Tarjoilukäsineet 
  • Viinipullonavaaja 
  • Kynä, ei lyijykynä 
  • Pieni lehtiö 
  • Tulitikut 
  • Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään mitta- tai apuvälineitä kattamis- tai tarjoiluvaihetta varten. Halutessaan kilpailija voi tuoda välipalaa itselleen.  
  • Semifinaalipäivän aikana kilpailijoille ei sallita puhelinten käyttöä. 

Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.