501 Bagare-konditor / Final

Finalister

Wilma Ahlvik

Optima

Vilhelmiina Grönroos

WinNova

Linda Häggman

Optima

Aino Jolkkonen

Riveria

Vy Nguyen

OSAO

Milla Pasanen

Stadin AO

Tuuli Silvola

WinNova

Neea Vainio

Ammattiopisto Tavastia

Finalplats

Karhuhalli

Urheilutie 1

28500 Pori

Tävlingsuppgifter

Tävlingsuppgifternas uppbyggnad och uppgiftsmodulernas centrala innehåll 

Tävlingsuppgiftens moduler är: 

  1. Briocher 
  2. Entremet-tårtor 
  3. Salta muffins (cupcakes)
  4. Specialarbete 
  5. Brödprodukter 
  6. Företagsamhet och hållbar utveckling 
  7. Arbetssäkerhet och arbetshälsa 

Uppgifterna bygger på uppgifter i Mästare under tidigare år. Uppgiften i finalbeskrivningen kan ändras med ca 30%.  

Tävlingsuppgifterna i grenen Bagare-konditor baserar sig på kriterierna för nivån berömliga i grundexamen inom livsmedelsbranschen, kompetensområdet för bageribranschen. I grenen har man betonat att man ska tillverka olika slags bageri- och konditoriprodukter samt specialarbeten.​ 

Bedömning

Huvudsakliga bedömningskriterier 

  • Preciseras senare.  

Domarna avgör de tävlandes ordningsföljd i tävlingen genom att fastställa poängen för varje tävlande. I poängbedömningen används CIS-poängberäkningssystemet där maxpoängen i en gren är 100 poäng.   

Tävlingsprestationerna bedöms dagligen, grenens domarkår bestämmer de slutliga bedömningskriterierna. Om en tävlande äventyrar säkerheten för sig själv eller andra, kan tävlingsprestationen avbrytas. Tävlingsprestationerna bedöms också under den tid tävlingsarbeten utförs. Grenens domarkår bestämmer de slutliga bedömningskriterierna vid sitt möte. 

Beskrivning av bedömningens genomförande 

Tre domare åt gången deltar i den kvalitativa bedömningen. 

Kvalitativ bedömning 70% och kvantitativ bedömning 30% 
 

Bedömningen av Mästare-tävlingens obligatoriska teman ska utgöra minst 6 % 

  • företagsamhet 
  • hållbar utveckling 
  • arbetshälsa och arbetssäkerhet 

Grenens tidtabell

Måndag 16.5.2022, öppningsceremoni och evenemangsdag 1 

  • 11.00–15.00 Ackreditering av de tävlande och lagledarna, Isomäki Areena 
  • 14.00–16.00 Tid för samverkan mellan de tävlande, domarna och grenfunktionärerna på grenområdet, man får bekanta sig med grenområdet, Karhuhalli 
  • 15.00–16.00 Träff för juryn, lagledarna och följeslagarna Isomäki Areena 
  • 18.00–19.00 Öppningsceremoni  Isomäki Areena 

Tisdag 17.5.2022, evenemangsdag 2 

  • 8.00–8.30 Morgoninfo Karhuhalli 
  • 8.30–12.30 Tävlingstid Karhuhalli 
  • 12.30–13.30 Lunch Karhuhalli 
  • 13.30–17.00 Tävlingstid Karhuhalli 

Onsdag 18.5.2022, evenemangsdag 3 

  • 8.00–8.30 Morgoninfo Karhuhalli 
  • 8.30–12.30 Tävlingstid Karhuhalli 
  • 12.30–13.30 Lunch Karhuhalli 
  • 13.30–17.00 Tävlingstid Karhuhalli 

Torsdag 19.5.2022, evenemangsdag 3 

  • 7.45–8.00 Morgoninfo Karhuhalli 
  • 8.00–11.30 Tävlingstid Karhuhalli 
  • 11.30–12.00 Avslutningsinfo Karhuhalli 
  • 15.00–16.30 Avslutningsceremoni Isomäki Areena 

Tävlingstiden är sammanlagt 18,5 timmar. 

Material och maskiner

Utrustning och arbetsredskap som finns på tävlingsplatsen:  

Noggrannare info skickas i finalbrevet  

Råvaror på tävlingsplatsen som de tävlande får använda   

Noggrannare info skickas i finalbrevet  

Det material som behövs i uppgifterna delas ut i samband med att anvisningar för tävlingsuppgiften ges. Tävlingsplatserna lottas den första dagen, dessa gäller sedan för hela veckan. 

Den tävlande ska ta med sig  

  • alla redskap för sockerarbetet som behövs, skyddshandskar samt bränslen och gaser 
  • redskap, apparater och tillbehör som behövs för dekoration av entremet-tårtan 
  • arbetsskor  
  • Image Wear sponsorerar de tävlandes arbetskläder (1 par byxor, 1 st. arbetsjacka, 1 st. mössa och 1 st. förkläde), som används i tävlingen under tävlingsdagarna. Egna arbetskläder används inte och logo / beteckningar för den tävlandes läroanstalt får inte heller synas på den tävlandes kläder. 
  • våg, termometrar 
  • anteckningsmaterial och kalkylator 
  • utskriven portfolio (2 st.) 

Praktiska råd

Praktiska anvisningar 

  • Portfolion, som innehåller recept och arbetsanvisningar för specialarbetet, brödprodukten och muffinsen, ska skickas elektroniskt senast 2.5.2022 till den grenansvariga Hannele Laaksonen hannele.laaksonen@winnova.fi   
  • Blankett för beställning av råvaror ska också skickas till den grensansvariga senast 2.5.2022. 
  • Obs! Den tävlande tar själv ansvar för att den tävlandes verkstygsback (tillbehör och arbetsredskap) innehåller alla små arbetsredskap, som inte nämns i listan och som den tävlande behöver under tävlingen  

Domare

  • Outi Suopanki, Koulutuskeskus Salpaus 
  • Heikki Lankoski, Ullan Pakari Oy 
  • Tiina Mäkinen, Mauste-Sallinen Oy 
  • Tarja Sjöfelt, Leipurin Oy 
  • Johanna Uusitalo, Prassen Konditoria Oy  
  • Petri Laaksonen, Kontion Konditoria Oy  
  • Samuli Honkanen, Leipomo Juuri Oy 
  • Tarja Hoikka, Sasky 

Tävlinguppgiftens moduler

Modul A/ Briocher 

Uppgiftbeskrivning

Modul A. Briocher 

  • kaffebröd som kavlas, fyra (4) st. 
  • tillverkas enligt anvisning som ges på tävlingsplatsen  

 20 poäng 

Modul B/ Entremet-tårtor   

Uppgiftbeskrivning

Modul B. Entremet-tårtor   

  • två (2) st.  
  • tillverkas enligt anvisning som ges på tävlingsplatsen  
  • tårtorna har storleken 18 cm x 18 cm  
  • tårtan dekoreras enligt eget val genom att man använder ingredienser som finns på listan över råvaror, i dekorationen ska man dock använda minst en choklad som finns på listan över råvaror 
  • dekorationens maximihöjd 5 cm 
  • den tävlande ska ta med alla redskap, maskiner och tillbehör som behövs till dekorationen  

 20 poäng 

Modul C/Salta muffins (cupcakes) 

Uppgiftbeskrivning

Modul C. Salta muffins (cupcakes) 

  • muffinsen tillverkas i 12 st Sallinen Romantic muffinskapslar, storlek 60 mm x 40 mm 
  • grundmassan till muffinsen tillverkas enligt ett recept som skickas till de tävlande på förhand, i massan ska dessutom användas ingredienser enligt eget val från råvarulistan 
  • muffinsen ska överdras och dekoreras enligt den egna planen genom att använda ingredienser som finns på råvarulistan  
  • Ett komplett recept och arbetsbeskrivningen för salta muffins ska ingå i portfolion som skickas in på förhand   

14 poäng 

Modul D/ Specialarbete #Työniloa 

Uppgiftbeskrivning

Modul D. Specialarbete #Työn iloa  

  • sockerarbete 
  • höjd 50 – 55 cm, maximibredd för botten 40 cm  
  • specialarbetet har temat Työn iloa (sve: Arbetsglädje) 
  • produkten ska i sin helhet vara tillverkad av ätbara material  
  • som material får man använda isomalt, socker, pastillage-massa, kristyr samt livsmedelsfärg 
  • andelen pastillage i arbetet får vara högst 30 % 
  • färgerna som används i specialarbetet får den tävlande ta med sig, i annat fall ska man använda de råvaror som finns på tävlingsplatsen (OBS! användning av färgen E171 är förbjuden) 
  • i specialarbetet ska man använda minst fyra olika tekniker, av vilka blåsning, dragning och gjutning är obligatoriska 
  • alla massor och delar i arbetet ska tillverkas under tävlingstiden  
  • arbetet ska ställas fram på ett runt kartongunderlag som arrangören tillhandahåller, den ena sida är silverfärgad och den andra sidan är guldfärgad (du får själv välja vilken sida som ska synas). Underlaget har diametern 40 cm 
  • för sockerarbetet ska de tävlande ta med alla redskap samt bränslen och gaser som de behöver (stenplattor, mikrovågsugnar och spisplattor finns färdigt på tävlingsplatsen) 
  • en bild av sockerarbetet (foto eller ritning) och en arbetsplan ska ingå i den portfolio som skickas på förhand. Det arbete som tillverkas i tävlingen ska tillverkas enligt planen.  
  • tiden för tillverkning av specialarbetet är sammanlagt 5 timmar 

20 poäng 

Modul E/ Brödprodukter 

Uppgiftbeskrivning

Modul E. Brödprodukter 

  • produkterna ska vara glutenfria   
  • produkternas totala spannmålsråvaror ska utgöras av minst 30 % havre 
  • man tillverkar antingen fyra (4) st. bröd eller 15 st. produkter i bitar 
  • produkterna ska rymmas på en enda bakplåt som har storleken 450 mm x 600 mm 
  • färdiggräddade bröd väger à 450 g eller färdiggräddade produkter i bitar à 65 g 
  • produkterna ska tillverkas enligt den egna planen 
  • receptet och arbetsanvisningen ska skickas på förhand till den grenansvariga 
  • basråvarorna (vatten, jäst, salt, socker) finns på tävlingsplatsen, dessutom ska man använda något (ett eller flera) av Virtasalmis följande glutenfria havreråvaror: små havreflingor, stora havreflingor fullkorn, fullkornshavremjöl, havrekli, havregryn 
  • övriga råvaror som behövs i produkterna ska man själv ta med till tävlingsplatsen 
  • recept och arbetsanvisningar för brödprodukterna ska ingå i den portfolio som skickas på förhand  

 20 poäng 

Modul F/ Företagsamhet och hållbar utveckling 

Uppgiftbeskrivning

Modul F. Företagsamhet och hållbar utveckling 

3 poäng 

Modul G/ Arbetssäkerhet och arbetshälsa

Uppgiftbeskrivning

Modul G. Arbetssäkerhet och arbetshälsa 

3 poäng 

Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.