En bagare-konditor planerar och tillverkar delikata, lockande och praktfulla bageri- och konditoriprodukter utgående från kundens behov och önskemål.
En person som genomfört studier inom kompetensområdet för bagare-konditor i grundexamen inom livsmedelsbranschen arbetar i t.ex. ett litet eller medelstort bageri, konditori, industribageri, butiksbageri, vid bakugn, i café-konditori, storkök, restaurang eller i cateringföretag. Utgående från kundens behov tillverkar han/hon mat- och kaffebröd, konditoriprodukter, halvfabrikat och specialprodukter både för hand och i industriell produktion.
Av en bagare-konditor förutsätts en mångsidig händighet, god arbetshygien, förmåga att tillämpa sina kunskaper, initiativförmåga, stresstålighet, samarbetsförmåga och interaktionsfärdigheter.
Tävlingsuppgifterna i bagare-konditorgrenen baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga
i grundexamen. I grenen betonas
tillverkning av olika konditoriprodukter och specialarbeten inom
konditoribranschen. Uppgifterna utarbetas i ett nära och värdefullt samarbete
med arbetslivet – tävlingsuppgifterna baserar sig på arbetslivets krav samt på att man värnar traditionerna inom
branschen. Vid tillverkningen av produkterna observeras beaktandet av
hygien, hållbar utveckling,
företagsamhet och egenkontroll. Tävlingsuppgifterna består av både på förhand
givna uppgifter och av uppgifter som ges på plats. Den studerande kan genom att delta i tävlingen avlägga en examensdel
eller examensdelar för bagare som yrkesprov. Den tävlande kan i den egna
läroanstalten anhålla om erkännande av kunnande på basis av det intyg hon/han
får.
Tävlingen är en individuell tävling.
Tre tävlande / verksamhetsenhet för en läroanstalt kan anmälas till grenens semifinal.