Taitavat taitajat – tavataanhan?

Hei hiusalan taitaja, sinä juuri. Me kaikki hiusalan ammattilaiset olemme olleet vasta-alkajia, kukin vuorollamme. Jostain syttyi kipinä hakeutua hiusalan opintoihin, antoisan kädentaitoammatin pariin. Suurimmalle osalle kauneuden luominen ja toiselle ihmiselle hyvän mielen tuottaminen on se juttu, joka on aikanaan ohjannut meitä tälle antoisalle alalle. Teknisesti onnistunut työ ja silmää miellyttävä lopputulos ovat ehdottomasti myös taitavan tekijänsä palkitsevia asioita. Kantajalleen kauniisti sopiva leikkaus, hiusväri tai kampaus on aina ilo katsella. Monesti asiakkailta kysytäänkin, kuka on tekijä onnistuneen kampauksen takana.

Käsillä tehtävä työ vaatii paljon harjoittelua, toistoja toistojen perään. Harjoittelu tekee mestarin ja mestaritkin harjoittelevat. Ammattitaitoaan voi kehittää loputtomiin. Uskon että monille syttyy jo opiskelun alkuvaiheessa kunnianhimo tehdä aina vain parempaa kädenjälkeä. Kun huomaat joka kerran kehittyväsi paremmaksi ja nopeammaksi, kasvaa into yrittää ja onnistua vieläkin paremmin. Tätä ilmiötä itsessäsi kannattaa ehdottomasti ruokkia kasvuun. Kilpaileminen hiusalalla nostaa tuon ilmiön aivan uudelle tasolle. Nälkä kasvaa syödessä, sanotaan.

Miten sitten tulla aina vain paremmaksi? Miksi tavoitella parempaa lopputulosta tai kilpailla? Jokainen omaa kädentaitoaan kehittävä hiusalan ammattilainen nostaa osaamisellaan koko alan arvostusta. Liiketyössäkin on varmasti valttina kilpailuista saatu kokemus niin kädentaidon kuin parantuneen nopeudenkin takia. Kilpaileminen on toki vaativaa, se on selvä. Vaatii vaivannäköä suunnitella työkokonaisuus, hankkia malli sekä hänelle vaatetus ja meikki. Tuntikaupalla harjoittelu, yksinpuurtaminen ei sekään käy vaivatta. Ympärilläsi on kuitenkin varmasti ihmisiä, jotka voivat auttaa kunnianhimoisella kilpailemisen tiellä. Jos ei ole, hanki niitä. Etsi itsellesi hyvä valmentaja, jonka puoleen voit kääntyä harjoitellessasi. Aseta itsellesi tavoite, jota kohti kuljet päämäärätietoisesti. Hiusala Suomessa tarvitsee ehdottomasti nuoria, uusia osaajia joukkoonsa.

Sain kunnian olla mukana maaliskuussa Hair Open 2022 – kilpailussa. Kilpailut toteutettiin Helsingissä Wanhan Sataman tiloissa Hair and Beauty Finland -messujen yhteydessä. Kilpailujen aikana toimin lavatuomarina, aitiopaikalla seuraamassa kilpailijoiden työskentelyä. Oli upeaa seurata osaavien ammattilaisten nopeaa ja taitavaa tekemistä. Jännitys oli käsinkosketeltavaa. Sehän tietysti kuuluu asiaan, kun kilpaillaan livenä kilpailulavalla. Yleisö seurasi kilpailuja hiljaisuuden vallitessa antaen taitureille työrauhan. Kello kävi koko ajan ja työn oli valmistuttava annetussa ajassa. Kaikki selviytyivät upeasti valmiiksi, taisipa joku kilpailijoista jopa odotella valmiina kilpailuajan päättymistä. Kilpailuissa jokainen mukana ollut oli mielestäni voittaja. Lopputuloksena oli poikkeuksetta upeita töitä kaikissa sarjoissa; Perfect Balayage, Bridal Beauty ja Fantasia. Jokainen olisi mielestäni ansainnut palkinnon. Onneksi kaikki osallistujat saivat kuitenkin vähintään osallistumistodistuksen. Kilpailupäivän päätteeksi työt esiteltiin catwalkilla ja suoritettiin palkintojen jako.

Hiusalan kilpailut Suomessa kaipaavat lisää osallistujia. Ammattiin opiskelevien keskuudessa järjestettävien Taitaja-kilpailujen jatkoksi sopii mitä parhaiten Hair Open – kilpailu. Kilpailu järjestetään seuraavan kerran jo 2023 maaliskuussa. Kilpailussa järjestetään myös oppilassarjat. Toivon että sinä, hiusalan osaaja, nuori tai jo kokeneempi, olet mukana kilpailemassa. Olet avainasemassa kehittämässä hiusalan kilpailujen suuntaa. Kilpailemisen syvin tarkoitus on, jokaisen osallistujan myötä, kehittää koko ammattialamme osaamista Suomessa. Seuraamalla trendejä, matkimalla parempiaan ja tuomalla uusia näkemyksiä kilpailutöihin kehität itsesi lisäksi koko hiusalaa. Älä jätä osaamistasi piiloon vakan alle tai tyydy somen kautta saatuun näkyvyyteen. Nosta itsesi ja osaamisesi seuraavalle tasolle. Tartu rohkeasti haasteeseen. Etsi hyvä valmentaja ja malli, rakenna tiimi meikkaajineen ja sponsoreineen. Lähde ennakkoluulottomasti toteuttamaan omaa visiotasi upeasta hiustyöstä. Usko lujasti itseesi, saat palkinnoksi hienon tunteen itsesi ylittämisestä. Meille muille annat samalla tilaisuuden olla mukana tukemassa ja kannustamassa kilpailutilanteessa. Nostetaan hiusalan kilpailut yhdessä suuren yleisön tietoisuuteen. Siten ammattimme saa sille kuuluvaa arvostusta ja liiketyöosaaminen paranee.

Vahva osaaminen varmasti kannustaa yhä useampia kädentaitajia kilpailemaan myös tulevina vuosina. Uskon että hyvä lisää hyvää. Toivon että tulevaisuudessa meillä on toinen toistaan ammattitaitoisempia partureita ja kampaajia jotka toisiaan tukien luovat uutta huikeaa ammattitaitoa! Lähde pelotta kulkemaan omaa kilpailupolkuasi, se palkitsee varmasti. Ammatillisen osaamisen ohella kehityt myös ihmisenä. Opit uutta vahvuuksistasi ja löydät vuorenvarmasti asioita, joita et tiennyt edes osaavasi. Älä pelkää myöskään vastoinkäymisiä, nekin kuuluvat oppimisprosessiin. Älä lannistu, vaikka kaikki ei aina menisikään suunnitelmien mukaan. Virheistä oppii eniten, moka on mahdollisuus tehdä seuraavalla kerralla paremmin.

Taitava taitaja, ole rohkea ja ilmoittaudu mukaan kilpailuihin. Nosta tasoa, omaasi ja muiden. Tehdään yhdessä kilpailuista kiinnostavia. Tavataanhan kisoissa!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Ilo ja kunnia olla mukana ammattimaisessa tapahtumassa

Rajupaja ja Vuokrakaluste olivat mukana tuottamassa Taitaja 2022 -tapahtuman kokonaisilmettä […]

Missä ihmisiä, siellä sähköä

Prysmian Group Finland on jälleen tukemassa Taitaja-kilpailua. Suomen johtavana kaapelialan […]

Wihuri Oy Tekninen Kauppa tukee Taitajia ja tarjoaa mahdollisuuksia

Wihuri Oy Tekninen Kauppa on jo saanut vuosia toimia yhtenä […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.