407 Talonrakentaminen / Semifinaali

Aika

Torstai 3.2.2022 klo 9.00-15.00

Kilpailupaikat

Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.

Semifinaali-koordinaattori

Kilpailutehtävät

Semifinaalitehtävänä on valmistaa kaksi tuotetta rakennusalalla yleisesti käytössä olevista materiaaleista. 

Ensimmäinen tuote aamupäivän ja toinen tuote iltapäivän aikana. 

Kilpailu on yksilökilpailu ja kilpailu käydään rakennustyömaaksi luokitellussa tilassa, jossa noudatetaan kaikkia rakennusalaa koskevia määräyksiä. 

Moduuli 1. Kirvestyö 

Valmistetaan kirvestyönä kuvan mukainen pilariantura ja pilarin muotti. Pilari keskeisesti anturaan nähden. Kilpailija tekee kirvestyön tarvitsemat mittaukset alan tavanomaisia käsityövälineitä käyttäen kuten, rullamitta, suorakulma, vatupassi, jne. Kilpailijalla on käytössä myös, akkuporakone, laturi ja vara-akku. Kilpailija käyttää henkilökohtaisia suojaimia sekä ottaa huomioon yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuus näkökohdat, 

Moduuli 2 Muuraustyö 

Valmistetaan muuraustyönä kuvan mukainen rakenne. Kilpailija tekee muuraustyön tavanomaisia muurarin käsityövälineitä hyväksi käyttäen kuten, muurauskauha, saumarauta, saumarauta, puhdistusharja, tiilileikkuri, rullamitta, suorakulma, vatupassi, jne. 

Kilpailija käyttää henkilökohtaisia suojaimia sekä ottaa huomioon yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuus näkökohdat.

Arviointi

Pääasialliset arviointikriteerit: 

Tarkempi arviointi tehdään CIS import -lomakkeelle. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0-100 p. 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta: 

Laadulliset arviot 20% 

Määrälliset arviot 80% 

Arvioinnin suorittaa 3 + 3 tuomaria. 

Esimerkki arvioinnista: 
Kaikissa tehtävissä käytetään rakennusalan perustutkinnon arviointikriteerejä tasolla kiitettävä 5. Tuomarit arvioivat kilpailijoita työskentelyn aikana seuraten ja mittaamalla valmiin tuotteen mittatarkkuuden ja piirustuksien mukaisuuden. 

Kilpailutehtäväkokonaisuus arvioidaan asteikolla 0-100 p, kumpikin moduuli 0-50, josta laadullinen arvio 20 % ja määrällinen arvio 80 %. Mittapisteiden määrä on noin 10 kpl/moduuli. Laadullista arviointia ovat yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi, työturvallisuus ja valmiin tehtävän yleisilme. Määrällistä arviointia ovat kirvestyössä mittatarkkuus, pysty-, leveys-, pituus- ja ristimitat. Muuraustyössä määrällistä arviointia ovat mittatarkkuus, pysty- ja vaakasuoruus, pintojen tasaisuus, siisteys ja saumojen tasaisuus.  

Puuttuvista osista vähennetään pisteitä. 

Lajin aikataulu

Kilpailutehtävään käytettävä aika on 2,5 + 3 tuntia (9:00-15:00). 

Materiaalit ja laitteet

  • Kirvestöissä käytettävä materiaali 22×100 ja 50×100 sekä kiinnittämiseen käytettävät ruuvit (Torks) 
  • Muuraustyössä käytettävä materiaali NKH 270x130x75 ja muurauslaasti M100/600, joka kilpailujärjestäjän toimesta toimitetaan jokaiselle kilpailijalle kilpailupaikalle. 
  • Kilpailijalla on henkilökohtaiset käsityövälineet (kirves- ja muuraustyöt) työalusta (pukki tai sahauspöytä) ja akkuporakone. Muita koneita tai laitteita ei saa käyttää. 
  • Lajialueella jokaisella kilpailijalla on merkitty n. 4x4m alue. 

Käytännön ohjeita

  • Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa) 
  • Kilpailija käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon, yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden. 
  • Luonnosteluvälineet, kynät, paperia ja taskulaskin. (Puhelimen käyttö laskimena sovitaan kilpailuhuoltajien ja tuomareiden kesken aamutapaamisessa ennen kilpailun alkua). 

Halutessaan voi tuoda pikku purtavaa.  

Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.