Urapolkujen ennakkotehtävät

Ennakkotehtävien tavoitteena on orientoitua ja tutustua Taitaja-tapahtumaan sekä tapahtumassa esillä oleviin ammatteihin. Sinun on etukäteen hyvä miettiä omia kiinnostuksen kohteitasi ja mistä ammattialoista haluaisit enemmän tietoa: mikä on tulevaisuuden haaveammattisi ja minkälaisia taitoja ammatissa tarvitaan, minkälainen sinä olet ihmisenä ja ryhmän jäsenenä. Tehtävät suoritetaan ennen Taitaja-tapahtumassa vierailua ja niitä voi tehdä koulussa oppitunnilla tai itsenäisesti kotona. Tehtävissä on hyödynnetty Sujuvat työnhakumarkkinat -hankkeen materiaalia.

Tehtävä 1

Lataa Itseäsi kuvaavia sanoja -lomake ja tallenna se omalle koneellesi. Lomakkeessa on paljon erilaisia piirteitä, joista sinun täytyy valita parhaiten persoonallisuuttasi ja osaamistasi kuvaavat vaihtoehdot. Tallenna valinnat tehtävää 3 varten.

Tehtävä 2

Millainen olet kouluyhteisön tai harrastusryhmän jäsenenä?

Enneagrammikuvan ja kuvauksien pohjana on käytetty Enneagram Institute of Finland / Marika Borg & Viivi Pentikäinen kehittämää mallia.

Tehtävä 3

Kun olet tehnyt testit, palaa vielä tehtävään yksi, valitse 10 sinua eniten kuvaavaa asiaa ja kirjaa ne ylös. Lue tyyppitestin tulokset ja pohdi mitä kirjaamasi asiat ja testit kertovat sinusta. Millainen sinä olet testin perusteella? Mieti testin tuloksia ja pohdintojasi sen oikeellisuudesta – oletko sellainen omasta mielestäsi?

Siirry seuraavaksi katsomaan eri ammatteja kuvaavia videoita. Tsekkaa videot – löydätkö videoista itseäsi kiinnostavia ammatteja? Mieti, millaista osaamista tarvitaan sinun unelmatyössäsi: onko sinulla näitä piirteitä? Muista, että sukupuolen ei tarvitse määrittää ammatinvalintaasi. Valitse 3-4 sinua eniten kiinnostavaa ammattia ja katso etukäteen kartasta (julkaistaan keväällä) missä ammattia edustavat lajit sijaitsevat. Paina ammatit mieleesi, koska Taitaja-tapahtumassa pääset esimerkiksi selvittämään, miten näihin ammatteihin voi opiskella ja millaisia työtehtäviä ammatit sisältävät!

Nähdään Taitajassa!

Auto- ja kuljetustekniikka

Teollisuus

Ravitsemuspalvelut

Metsäkoneen käyttö, infrarakentaminen, kuljetuslogistiikka ja viherrakentaminen

IT ja viestintäteknologia

Palvelut, asiakaspalvelu ja myynti

Palvelut, hiusmuotoilu ja kauneudenhoito

Palvelut, floristiikka

Rakentaminen

Rakentaminen, ilmastointi- ja putkiasennus

Sujuvat työnhakumarkkinat

Verkko-oppimisympäristön on luonut Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston toteuttama Sujuvat työnhakumarkkinat –hanke (ESR). Hanke edistää ammattiin valmistuvien opiskelijoiden työllistymistä.

Sujuvat työnhakumarkkinat -hankkeen materiaalit on lisensoitu Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 -lisenssillä.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.