P1 Ravintola- ja cateringpalvelut / Finaali
Finalistit
Jennamiia Arvola
Koulutuskeskus JEDU
Janette Kahelin
Koulutuskeskus JEDU
Helena Karppinen
Sataedu
Emilia Koskinen
Sataedu
Alexander Kortelainen
Kainuun Ammattiopisto
Aino Leinonen
Kainuun Ammattiopisto
Elmeri Kunnas
Sataedu
Teemu Männistö
Sataedu
Sarita Nyman
Ammattiopisto Live
Kiira Rajaharju
Ammattiopisto Live
Finaalipaikka
Karhuhalli
Urheilutie 1
28500 Pori
Kilpailutehtävät
Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt
Kilpailu on parikilpailu.
Työskentelyaika
12 ½ h
Kilpailijat saavat osan ruokaohjeista ennakkoon, joita voivat muokata itse annettujen raaka-aineiden puitteissa. Lisätehtävänä hävikin hyödyntäminen omavalintaista tehtävää varten. Kilpailijoilla on kaksi ennakkotehtävää.
1. Kilpailijat suunnittelevat miten he hyödyntävät keskiviikon 18.5.2022 kisapäivänä ylitsejäävät hävikkituotteet/ruoat. Kisaparit laativat itse yhdessä ennakkoon suunnitelman. Suunnitelma kirjataan wordilla ja toteutetaan keskiviikon kisapäivänä. Ennakkosuunnitelmat palautetaan seitsemänä kappaleena tiistaina 17.5.2022. Kilpailijat saavat lisäpisteitä ennakkotehtävien toteutuksesta.
2. Kisaparit suunnittelevat ennakkoon reseptin tomaattifocacciaa varten. Suunnitelma kirjataan Wordilla ja toteutetaan keskiviikon kisapäivänä. Ennakkosuunnitelmat palautetaan seitsemänä kappaleena tiistaina 17.5.2022.
3. Kisaparit aikatauluttavat kilpailupäivänsä laatimalla ennakkoon työsuunnitelman. Ennakkotehtävät palautettava Wordilla kirjoitettuna seitsemänä kappaleena. Kilpailijat saavat lisäpisteitä ennakkotehtävien toteutuksesta.
4. Tiistain kilpailupäivänä kilpailijat suunnittelevat logollisen tuoteselosteen.
5. Keskiviikon kilpailupäivänä tehtävänä on valmistaa, viimeistellä ja laittaa tarjolle lautasannokset seitsemälle ruokailijalle annettujen ohjeiden mukaan. Ratatouillen (ohjeen mukaan) annospaino 150 g sekä tomaattifocaccian (oma resepti) annospaino 80 g.
Annokset kootaan ja koristellaan vapaasti kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen.
Lounaan jälkeen kilpailijat valmistavat Tyrnimoussen S-ryhmän ohjeen mukaan sekä valmistavat siihen annettujen raaka-aineiden pohjalta koristeet. Seitsemän annosta pakataan tuomareita varten Take away annoskulhoihin, joihin on kiinnitetty kisaparin itsesuunnittelema logollinen tuoteseloste. Loput moussesta tarjotaan kisaparien toimesta yleisölle pienissä maistelukulhoissa.
Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte.
6. Torstaina toteutetaan Sosiaalisen median tehtävä.
Lajin aikataulu
Tiistaina 17.5.2022
- Klo 11.00–12.00 Lounas
- Klo. 13.00–13.15 Wordilla kirjoitettujen ennakkotehtävien palautus
- Klo. 13.15–14.15 Logollisen tuoteselosteen toteutus sekä tulostus torstain tehtävää varten
- klo 14.30–15.30 Kilpailutiloihin, koneisiin ja laitteisiin tutustuminen
Keskiviikkona 18.5.2022
- Klo. 07.45–8.00 Pukeutuminen ImageWearin vaatteisiin
- Klo. 8.00–8.15 Kilpailuinfo
- Klo. 8.15–11.00 Nams Kilpailutehtävät sekä hävikki ennakkotehtävän toteutus
- Klo. 11.00–12.00 Lounas
- Klo. 12.00–13.30 S-ryhmän kilpailutehtävä
- Klo. 13.30–14.00 Moussen tarjoilu tuomareille sekä yleisölle
- Klo. 15.00–15.30 Tauko
- Klo. 15.30–17.00 Tuomaripalaute kilpailijoille
Torstaina 19.5.2022
- Klo. 9.00–11.00 Sosiaalisen median päivityksen toteuttaminen sekä Fiblon Oy sekä Staffpoint kilpailutehtävä, kestäväkehitys ja työnilo
- Klo. 11.15–12.45 Tuomari palaute kilpailijoille
- Klo. 12.45–13.45 Lounas
- Klo. 14.30–15.00 Ryhmittäytyminen päättäjäisiin lajeittain
- Klo. 15.00 Päättäjäiset
Materiaalit ja laitteet
Finaalin järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteet, astiat, työvälineet- ja laitteet, kertakäyttökäsineet ja astiat jätteiden lajittelua varten.
Käytettävät työvälineet, koneet ja laitteet ovat ravintolakeittiössä käytettäviä malleja.
Kilpailijalla oltava omat viiltosuojahanskat sekä veitset.
Käytännön ohjeita
Käytännön ohjeita
- Kilpailun järjestäjä hankkii tarvittavat raaka-aineet ennakkoon kilpailua varten.
- Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymää asukokonaisuutta. Keskiviikkona 18.5.2022 kilpailijat käyttävät Image Wearin työasua. Varalla omat työvaatteet torstain kisapäivää varten esim. Likaantumisen vuoksi. Tarkempi ohjeistus Taitaja 2022 huoltaja Teams ryhmässä.
- Matkapuhelimen käyttö kilpailun aikana ei ole sallittua
Kilpailuavustaja
- Avustaja auttaa kilpailussa tarvittavien raaka-aineiden ja pientyövälineiden löytämisessä keittiöstä.
- Hän tarkistaa ennen kilpailujen alkua, että kaikki kilpailijoiden raaka-aineet ovat valmiina, ja työvälineet ovat kunnossa. Jos jotain puuttuu, puutteet tulee ilmoittaa, kun raaka-aineita kerätään keittiöihin. Jos kilpailutilanteessa huomataan puutteita, niistä tulee heti kertoa kilpailujen järjestäjälle ja päätuomarille.
- Kilpailuavustaja tarkistaa keittiön kunnon ennen kilpailujen alkua ja laittaa valmiiksi roskapussit, kertakäyttökäsineet sekä noutaa raaka-aineet.
- Huolehtii kilpailuparin roskien pois viemisestä kilpailuajan päättyessä.
- Huolehtii tuomariston tai lajivastaavien hänelle erikseen määräämistä tehtävistä.
Kilpailuavustaja EI saa:
- Kilpailuavustaja on avustava henkilö, jonka työn osuus ei saa näkyä varsinaisessa kilpailusuorituksessa.
- Kilpailuavustaja ei saa auttaa kilpailuparia työvaihepuhtaanapidossa.
- Kilpailuavustaja ei saa neuvoa tai muuten opastaa kilpailuparia työsuorituksen aikana.
Tuomarit
Kilpailussa on viisi tuomaria, joista yksi on päätuomari. Tuomareista kaksi on oppilaitoksen edustajia ja neljä tuomaria on työelämän edustajia.
Päätuomari:
- Terhi Muhli, Ammattiopisto Live
Tuomarit, työelämän edustajat:
- Keittiömestari Elina Hiltunen, Satakunnan osuuskauppa
- Yrittäjä Anne Ekberg, Fiblon Oy
- Myyntijohtaja Teemu Kanasuo, Agrifutura
- Marika Hyvönen, ammattiopisto Luovi
Kilpailutehtävän moduulit
Moduuli 1/Tiistai 17.5.
Tehtäväkuvaus
1. Kilpailijat suunnittelevat miten he hyödyntävät keskiviikon 18.5.2022 kisapäivänä ylitsejäävät hävikkituotteet/ruoat. Kisaparit laativat itse yhdessä ennakkoon suunnitelman. Suunnitelma kirjataan wordilla ja toteutetaan keskiviikon kisapäivänä. Ennakkosuunnitelmat palautetaan seitsemänä kappaleena tiistaina 17.5.2022. Kilpailijat saavat lisäpisteitä ennakkotehtävien toteutuksesta.
2. Kisaparit suunnittelevat ennakkoon reseptin tomaattifocacciaa varten. Suunnitelma kirjataan Wordilla ja toteutetaan keskiviikon kisapäivänä. Ennakkosuunnitelmat palautetaan seitsemänä kappaleena tiistaina 17.5.2022.
3. Kisaparit aikatauluttavat kilpailupäivänsä laatimalla ennakkoon työsuunnitelman. Ennakkotehtävät palautettava Wordilla kirjoitettuna seitsemänä kappaleena. Kilpailijat saavat lisäpisteitä ennakkotehtävien toteutuksesta.
4. Tiistain kilpailupäivänä kilpailijat suunnittelevat logollisen tuoteselosteen.
Moduuli 2/Keskiviikko 18.5.
Tehtäväkuvaus
Keskiviikon kilpailupäivänä tehtävänä on valmistaa, viimeistellä ja laittaa tarjolle lautasannokset seitsemälle ruokailijalle annettujen ohjeiden mukaan. Ratatouillen (ohjeen mukaan) annospaino 150 g sekä tomaattifocaccian (oma resepti) annospaino 80 g.
Annokset kootaan ja koristellaan vapaasti kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen.
Lounaan jälkeen kilpailijat valmistavat Tyrnimoussen S-ryhmän ohjeen mukaan sekä valmistavat siihen annettujen raaka-aineiden pohjalta koristeet. Seitsemän annosta pakataan tuomareita varten Take away annoskulhoihin, joihin on kiinnitetty kisaparin itsesuunnittelema logollinen tuoteseloste. Loput moussesta tarjotaan kisaparien toimesta yleisölle pienissä maistelukulhoissa.
Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte.
Keskiviikko 18.5.2022 Raaka-aineet
Raaka-aineet
- Keltasipulia
- valkosipulia
- NAMS tomaatteja
- Aceton balsamico viinietikkaa
- munakoisoa
- kesäkurpitsaa
- keltaista tai punaista paprikaa
- Knorr kasvisliemikuutioita
- sitruunoita
- tuoretta timjamia
- tuoretta basilikaa
- Valion laktoositonta tuorejuustoa
- Valion laktoositonta vispikermaa
- Koivun tyrnitilan tyrnihilloa
- Tuorehiiva
- Sunnuntai vehnäjauhoja
- Merisuolaa
- Oliiviöljyä
- Rosmariinia
- Panda valkosuklaalevyjä
- Panda tummasuklaalevyjä
- Vanajan kaurakeksejä
- Valion laktoositonta voita
- Kananmunia
- Valion tuorejuustoa
- Valion vispikermaa
- Tyrnihilloa
Reseptiikka
Ratatouille
4 sipulia
6 valkosipulinkynttä
1 kg NAMS tomaatteja
800 g tomaattimurskaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 munakoiso
2 kesäkurpitsaa
2 keltaista tai punaista paprikaa
2 kasvisliemikuutiota
1 sitruuna
tuoretta timjamia
Tuoretta basilikaa
Valmistus
Kuori ja paloittele sipulit, kuori ja murskaa valkosipulit. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja käännä levy miedolle lämmölle. Lisää öljyyn sipulit ja valkosipulinkynnet. Anna hautua hitaasti öljyssä välillä käännellen.
Kuutioi sillä välin tomaatit. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää kattilaan tomaattilohkot ja tomaattimurska sekä balsamiviinietikka.
Jatka hauduttamista pienellä lämmöllä ja kuutioi sillä aikaa munakoiso. Lorauta oliiviöljyä paistinpannulle ja paista paloiteltua munakoisot, kunnes se alkaa ruskistua. Munakoisojen ruskistuessa kuutioi kesäkurpitsat. Kaada paistetut munakoisopalat kattilaan, sekoita ja jatka hauduttamista. Ruskista kesäkurpitsanpaloja öljyssä pannulla ja lisää nekin sitten kattilaan. Lopulta paloittele paprikat ja lisää kattilaan.
Leikkaa tupsu tuoretta timjamia ja lisää se kattilaan kasvisliemikuutioiden kanssa. Hauduta kansi päällä ratatouillea välillä sekoitellen noin 30–35 minuuttia. Lopuksi raasta kattilaan sitruunankuorta ja revi sekaan basilikan lehtiä. Mausta suolalla.
Tyrnimousse
1 kg tuorejuustoa
1 l vispikermaa
430 g tyrnihilloa
Notkista tuorejuusto.
Vispaa kerma ja yhdistä tuorejuustoon. Lisää tyrnihillo ja sekoita. Tarkista maku.
Moduuli 3/Torstai 19.5.
Tehtäväkuvaus
Torstaina toteutetaan Sosiaalisen median tehtävä.
Tehtäväpankki
Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.