504 Tarjoilija / Finaali
Finalistit
Niina Haka
Gradia
Miro Mikkola
OSAO
Henna Pirinen
Samiedu
Melina Rintamäki
Turun Ammatti-instituutti
Sanni Siitonen
Redu
Patrik Tanner
Omnia
Nina Turunen
Omnia
Finaalipaikka
Karhuhalli
Urheilutie 1
28500 Pori
Kilpailutehtävät
Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt
Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa ja baarissa. Hän osaa kunnostaa sekä asiakas- että työskentelytilojatiloja. Hän esittelee, myy ja tarjoilee asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan ja muiden tarjoilijoiden kanssa.
Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään ammattialaa koskevia omavalvonta- ja hygieniamääräyksiä, anniskelulainsäädäntöä sekä turvallisuutta koskevia ohjeita ja määräyksiä. Hän ottaa työskentelyssään huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.
Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu ravintola- ja catering-alan perustutkinnon asiakaspalvelun osaamisalan, kiitettävän tason vaatimuksiin.
- asiakaspalvelu ja myynti
- annosruokien ja juomien tarjoilu
- a’ la carte-tarjoilu
- juomien myynti- ja tarjoilu
- tilaus- ja juhlatarjoilu
- kahvilapalvelut
Tehtävät pohjautuvat aiempien vuosien Taitaja tehtäviin. Finaalikuvauksen tehtävää voidaan muuttaa noin 30%.
Arviointi
Arviointi perustuu määrällisiin ja laadullisiin arvioinnin kohteisiin. Arvioinnissa korostuvat:
- Työn organisointitaidot ja työn sujuvuus
- Yhteistyötaidot
- Ongelmanratkaisutaidot
- Asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaidot
- Työ- ja asiakastilojen ennakkovalmistelut
- Ruokien ja juomien tunteminen
- Ruokien ja juomien tarjoilutaidot
- Alkoholittomien ja alkoholipitoisten juomien sekä espressopohjaisten kahvien valmistuksen tunteminen ja juomasekoitusten valmistustaidot
- Hygienia- ja omavalvontamääräysten noudattaminen
- Tarjoilun kulkuun liittyvät tarjoilujärjestysohjeet
- Taitaja-kilpailun yleiset teemat: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus
Pääasialliset arviointikriteerit
Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Pisteytyksessä käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.
Kilpailusuoritusta arvioidaan päivittäin, lopullisista arviointikriteereistä päättää lajin tuomaristo. Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää. Kilpailusuorituksia arvioidaan myös kilpailutöiden suoritusaikana. Lopullisista arviointikriteereistä päättää kilpailun tuomaristo kokouksessaan.
Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta
Arviointi koostuu määrällisistä ja laadullisista arvioinnin kohteista. Tarjoilijalajissa on mahdollisuus saada kokonaisuutena 100 pistettä.
Päädyttäessä samaan pistemäärään kilpailijoiden sijoitus määritetään ensisijaisesti moduuli A -pisteiden perusteella, toiseksi moduulin B – pisteiden perusteella ja kolmanneksi moduulin D- pisteiden perusteella.
Pisteiden jakautuminen moduuleittain:
pisteet | ||
ModuuliA tiistai | Kahvilabistro | 35 |
ModuuliB keskiviikko | À la Carte | 40 |
ModuuliC torstai aamupäivä | Panimotuotteet | 5 |
ModuuliD torstai aamupäivä | Juomasekoitukset | 15 |
ModuuliE torstai aamupäivä | Teoriatehtävä | 5 |
Yht. | 100 |
Taitaja-kilpailun pakolliset teemat yhteensä 5%
- yrittäjyys
- kestävä kehitys
- työhyvinvointi ja työturvallisuus
Lajin aikataulu
Kilpailujen aikataulu
Kilpailijoiden akkreditointi klo 11.00–14.00. Yhteinen kokoontuminen kilpailualueella maanantaina 16.5.2021 klo 14.00. Yleisohjeet kilpailusta ja tutustuminen kilpailualueisiin. Tarkka päiväkohtainen aikataulu sekä kilpailutehtävät annetaan kilpailupäivänä kilpailupaikalla.
Tiistai 17.5.2022 klo 08.00–17.00
Keskiviikko 18.5. 2022 klo 08.00–17.00
Torstai 19.5. 2022 klo 08.00–12.00
Kilpailuaika on yhteensä 22 tuntia.
Materiaalit ja laitteet
Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue
- asiakaspöydät ja -tuolit
- apupöydät
- pöytäliinat ja servietit
- ruokailuvälineet
- lautaset
- lasisto
- tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
- pöytäsomisteet
- baarivälineistö, alkoholimitat
- kahvi- ja teekupit
- erikoiskahvikone
Kaikki kilpailuissa tarvittavat työasut ovat noudettavissa lähimmästä Image Wearin myymälästä.
Tehtävissä tarvittava materiaali jaetaan kilpailutehtävän ohjeistuksen yhteydessä.
Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle
Kilpailija tuo tullessaan kilpailupaikalle henkilökohtaiset työvälineet: viinipullonavaaja, kierrelehtiö, kynä, tarjoiluliinat, tarjoilukäsineet, tulitikut, lämpömittari, transeerausvälineet.
Käytännön ohjeita
Tekniset ongelmat
Jos sinulla on teknisiä ongelmia tai muuta kysyttävää, nosta kätesi ylös.
Tuomarin ratkaistavaksi jää, voiko hän auttaa asiassa ja onko asia sellainen, josta tulee informoida muita kilpailijoita.
Tiedostot ja tulosteet
Tiedostojen ja tulostettujen tehtävien vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kiellettyä.
Tuomarit
- Päätuomari, Markku Häiväläinen, Perho Liiketalousopisto Oy
- Alina Laaksonen, Anora Group
- Greta Grönholm, Loimaan Seurahuone, FBSK
- Marjo Mäkelä, Restel ravintolat Oy, Food & Events
- Teija Mäkelä, A. Ahlström Kiinteistöt Oy
- Mika Tuhkanen, Panimoravintola Beer Hunter’s Oy
- Pekka Heinonen, Pirkanmaan paahtimo
- Niina Vahtera, Turun ammatti-instituutti
- Heikki Tuovinen, Espoon koulutuskuntayhtymä, Omnia
- Raisa Cantos, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
- Petri Lehtinen, Wanhan Rauman Kellari
Kilpailutehtävän moduulit
Moduuli A/Kahvilabistro
Tehtäväkuvaus
Moduuli A.
Tiistai 17.5.2022
Kahvilabistro
Kilpailija työskentelee kilpailualueella kahvilabistro Weerassa. Kahvila on rento ja tunnelmallinen kahvilabistro, jossa asiakkaat nauttivat mm. suolaisia ja makeita herkkuja, maistuvia keittoja ja raikkaita salaatteja. Tarjolla on myös laadukkaita viinejä, laaja juomavalikoima mm erilaisia oluita sekä yleisimpiä espressopohjaisia kahvijuomia. Lähtökohtana ovat hyvät tuotteet, yhdessäolo sekä viihtyisyys. Asiakaspalvelu on erilaiset asiakasryhmät huomioivaa, iloista ja ystävällistä sekä ammattimaisen ripeää.
Kilpailija toimii kahvilabistron asiakaspalvelutehtävissä. Hän kunnostaa ja kattaa asiakaspöydät liikeidean mukaan. Hän valmistelee ja tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii tilojen siisteydestä. Kilpailija palvelee kaikkia eri aikoihin kahvilaan saapuvia asiakkaita huomioiden heidän erilaiset tarpeensa. Kahvilassa vierailee usein myös ulkomaalaisia asiakkaita.
Kahvi-, ruoka- ja juomalistat julkaistaan kilpailupäivän aamuna.
Kilpailuissa käytettävä juomalista on liitteenä tässä.
Moduuli B/À la Carte
Tehtäväkuvaus
Moduuli B.
Keskiviikko 18.5.2022
À la Carte
Ravintola Woittoon on tulossa neljän hengen seurue tunnelmalliselle illalliselle. Asiakkaille on etukäteen varattu pöytä ravintolasalista. Tilaisuuden kulku ja menu sekä osa juomista on sovittu etukäteen. Tarvittavat tiedot löytyvät tilausmääräyksestä, jonka kilpailija saa kyseisen kilpailupäivän aamuna. Juomalista on sama kuin edellisenä päivänä moduuli A:ssa.
Kilpailija kattaa pöydän tilausmääräyksen mukaisesti laadukasta illallista varten ja käyttää lautasliinataitoksena yhtä ennakkoon ilmoitetusta kuudesta taitoksesta. Käytettävä taitos selviää kilpailuaamuna tilausmääräyksestä. Asiakkaiden saapuessa tarjoilija ottaa heidät vastaan. Ruokalajit kilpailija tarjoilee tilausmääräyksen mukaisesti.
Tilausmääräyksen kilpailijat saavat kilpailupäivän aamuna.
Lautasliinataitokset
Moduuli C/Panimotuotteet
Tehtäväkuvaus
Moduuli C.
Torstai 19.5.2022
Panimotuotteet
Kilpailijat tunnistavat aistivaraisesti porilaisen pienpanimo Beer Hunter’s tuotteita. Tuotteet löytyvät juomalistasta.
Moduuli D/Juomasekoitukset
Tehtäväkuvaus
Moduuli D.
Torstai 19.5.2022
Juomasekoitukset
Kilpailija työskentelee Bar Wihtorissa. Hän valmistaa ja tarjoilee juomasekoituksia baarin asiakkaille. Asiakkaat ovat laatutietoisia ja odottavat asiantuntevaa ja nopeaa palvelua. Kilpailija valmistelee työpisteensä. Asiakkaat tilaavat häneltä erilaisia juomasekoituksia.
Moduuli D:n juomasekoitukset ovat täällä.
Moduuli E/Teoriatehtävä
Tehtäväkuvaus
Moduuli E.
Torstai 19.5.2022
Teoriatehtävä
Kilpailijat vastaavat sähköisesti monivalintakysymyksiin, jotka perustuvat eKampus- materiaalin asiakaspalvelu – osioon. Tunnukset eKampukseen kilpailijat saavat järjestäjiltä.
Tehtäväpankki
Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.