504 Tarjoilija / Finaali

Finalistit

Niina Haka

Gradia

Miro Mikkola

OSAO

Henna Pirinen

Samiedu

Melina Rintamäki

Turun Ammatti-instituutti

Sanni Siitonen

Redu

Patrik Tanner

Omnia

Nina Turunen

Omnia

Finaalipaikka

Karhuhalli

Urheilutie 1

28500 Pori

Kilpailutehtävät

Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt 

Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa ja baarissa. Hän osaa kunnostaa sekä asiakas- että työskentelytilojatiloja. Hän esittelee, myy ja tarjoilee asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan ja muiden tarjoilijoiden kanssa.  

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään ammattialaa koskevia omavalvonta- ja hygieniamääräyksiä, anniskelulainsäädäntöä sekä turvallisuutta koskevia ohjeita ja määräyksiä. Hän ottaa työskentelyssään huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.  

Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu ravintola- ja catering-alan perustutkinnon asiakaspalvelun osaamisalan, kiitettävän tason vaatimuksiin.  

  • asiakaspalvelu ja myynti  
  • annosruokien ja juomien tarjoilu  
  • a’ la carte-tarjoilu  
  • juomien myynti- ja tarjoilu  
  • tilaus- ja juhlatarjoilu  
  • kahvilapalvelut  

Tehtävät pohjautuvat aiempien vuosien Taitaja tehtäviin. Finaalikuvauksen tehtävää voidaan muuttaa noin 30%.  

Arviointi

Arviointi perustuu määrällisiin ja laadullisiin arvioinnin kohteisiin. Arvioinnissa korostuvat:  

  • Työn organisointitaidot ja työn sujuvuus  
  • Yhteistyötaidot  
  • Ongelmanratkaisutaidot  
  • Asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaidot  
  • Työ- ja asiakastilojen ennakkovalmistelut  
  • Ruokien ja juomien tunteminen  
  • Ruokien ja juomien tarjoilutaidot  
  • Alkoholittomien ja alkoholipitoisten juomien sekä espressopohjaisten kahvien valmistuksen tunteminen ja juomasekoitusten valmistustaidot  
  • Hygienia- ja omavalvontamääräysten noudattaminen  
  • Tarjoilun kulkuun liittyvät tarjoilujärjestysohjeet  
  • Taitaja-kilpailun yleiset teemat: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus 

Pääasialliset arviointikriteerit 

Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Pisteytyksessä käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.  

Kilpailusuoritusta arvioidaan päivittäin, lopullisista arviointikriteereistä päättää lajin tuomaristo. Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää. Kilpailusuorituksia arvioidaan myös kilpailutöiden suoritusaikana. Lopullisista arviointikriteereistä päättää kilpailun tuomaristo kokouksessaan. 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta 

Arviointi koostuu määrällisistä ja laadullisista arvioinnin kohteista. Tarjoilijalajissa on mahdollisuus saada kokonaisuutena 100 pistettä. 

Päädyttäessä samaan pistemäärään kilpailijoiden sijoitus määritetään ensisijaisesti moduuli A -pisteiden perusteella, toiseksi moduulin B – pisteiden perusteella ja kolmanneksi moduulin D-  pisteiden perusteella.   

Pisteiden jakautuminen moduuleittain: 

  pisteet 
ModuuliA tiistai Kahvilabistro 35 
ModuuliB keskiviikko À la Carte 40 
ModuuliC torstai aamupäivä Panimotuotteet 
ModuuliD torstai aamupäivä Juomasekoitukset 15 
ModuuliE torstai aamupäivä Teoriatehtävä 
  Yht. 100 

Taitaja-kilpailun pakolliset teemat yhteensä 5% 

  • yrittäjyys 
  • kestävä kehitys 
  • työhyvinvointi ja työturvallisuus 

Lajin aikataulu

Kilpailujen aikataulu  

Kilpailijoiden akkreditointi klo 11.00–14.00. Yhteinen kokoontuminen kilpailualueella maanantaina 16.5.2021 klo 14.00.  Yleisohjeet kilpailusta ja tutustuminen kilpailualueisiin. Tarkka päiväkohtainen aikataulu sekä kilpailutehtävät annetaan kilpailupäivänä kilpailupaikalla.  

Tiistai 17.5.2022 klo 08.00–17.00 

Keskiviikko 18.5. 2022 klo 08.00–17.00 

Torstai 19.5. 2022 klo 08.00–12.00 

Kilpailuaika on yhteensä 22 tuntia. 

Materiaalit ja laitteet

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue 

  • asiakaspöydät ja -tuolit   
  • apupöydät   
  • pöytäliinat ja servietit   
  • ruokailuvälineet   
  • lautaset   
  • lasisto   
  • tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat   
  • pöytäsomisteet   
  • baarivälineistö, alkoholimitat   
  • kahvi- ja teekupit  
  • erikoiskahvikone  

Kaikki kilpailuissa tarvittavat työasut ovat noudettavissa lähimmästä Image Wearin myymälästä. 

Tehtävissä tarvittava materiaali jaetaan kilpailutehtävän ohjeistuksen yhteydessä.  

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle 

Kilpailija tuo tullessaan kilpailupaikalle henkilökohtaiset työvälineet: viinipullonavaaja, kierrelehtiö, kynä, tarjoiluliinat, tarjoilukäsineet, tulitikut, lämpömittari, transeerausvälineet. 

Käytännön ohjeita

Tekniset ongelmat 

Jos sinulla on teknisiä ongelmia tai muuta kysyttävää, nosta kätesi ylös. 

Tuomarin ratkaistavaksi jää, voiko hän auttaa asiassa ja onko asia sellainen, josta tulee informoida muita kilpailijoita. 

Tiedostot ja tulosteet 

Tiedostojen ja tulostettujen tehtävien vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kiellettyä. 

Tuomarit

  • Päätuomari, Markku Häiväläinen, Perho Liiketalousopisto Oy
  • Alina Laaksonen, Anora Group
  • Greta Grönholm, Loimaan Seurahuone, FBSK 
  • Marjo Mäkelä, Restel ravintolat Oy, Food & Events  
  • Teija Mäkelä, A. Ahlström Kiinteistöt Oy 
  • Mika Tuhkanen, Panimoravintola Beer Hunter’s Oy   
  • Pekka Heinonen, Pirkanmaan paahtimo 
  • Niina Vahtera, Turun ammatti-instituutti 
  • Heikki Tuovinen, Espoon koulutuskuntayhtymä, Omnia 
  • Raisa Cantos, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Petri Lehtinen, Wanhan Rauman Kellari

Kilpailutehtävän moduulit

Moduuli A/Kahvilabistro

Tehtäväkuvaus

Moduuli A.  

Tiistai 17.5.2022 

Kahvilabistro 

Kilpailija työskentelee kilpailualueella kahvilabistro Weerassa. Kahvila on rento ja tunnelmallinen kahvilabistro, jossa asiakkaat nauttivat mm. suolaisia ja makeita herkkuja, maistuvia keittoja ja raikkaita salaatteja. Tarjolla on myös laadukkaita viinejä, laaja juomavalikoima mm erilaisia oluita sekä yleisimpiä espressopohjaisia kahvijuomia. Lähtökohtana ovat hyvät tuotteet, yhdessäolo sekä viihtyisyys. Asiakaspalvelu on erilaiset asiakasryhmät huomioivaa, iloista ja ystävällistä sekä ammattimaisen ripeää.  

  Kilpailija toimii kahvilabistron asiakaspalvelutehtävissä. Hän kunnostaa ja kattaa asiakaspöydät liikeidean mukaan. Hän valmistelee ja tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii tilojen siisteydestä. Kilpailija palvelee kaikkia eri aikoihin kahvilaan saapuvia asiakkaita huomioiden heidän erilaiset tarpeensa. Kahvilassa vierailee usein myös ulkomaalaisia asiakkaita. 

Kahvi-, ruoka- ja juomalistat julkaistaan kilpailupäivän aamuna. 

Kilpailuissa käytettävä juomalista on liitteenä tässä.

Moduuli B/À la Carte 

Tehtäväkuvaus

Moduuli B. 

Keskiviikko 18.5.2022 

À la Carte 

Ravintola Woittoon on tulossa neljän hengen seurue tunnelmalliselle illalliselle. Asiakkaille on etukäteen varattu pöytä ravintolasalista. Tilaisuuden kulku ja menu sekä osa juomista on sovittu etukäteen. Tarvittavat tiedot löytyvät tilausmääräyksestä, jonka kilpailija saa kyseisen kilpailupäivän aamuna. Juomalista on sama kuin edellisenä päivänä moduuli A:ssa.

Kilpailija kattaa pöydän tilausmääräyksen mukaisesti laadukasta illallista varten ja käyttää lautasliinataitoksena yhtä ennakkoon ilmoitetusta kuudesta taitoksesta. Käytettävä taitos selviää kilpailuaamuna tilausmääräyksestä. Asiakkaiden saapuessa tarjoilija ottaa heidät vastaan. Ruokalajit kilpailija tarjoilee tilausmääräyksen mukaisesti. 

Tilausmääräyksen kilpailijat saavat kilpailupäivän aamuna.

Lautasliinataitokset

Moduuli C/Panimotuotteet 

Tehtäväkuvaus

Moduuli C. 

Torstai 19.5.2022 

Panimotuotteet 

Kilpailijat tunnistavat aistivaraisesti porilaisen pienpanimo Beer Hunter’s tuotteita. Tuotteet löytyvät juomalistasta.

Moduuli D/Juomasekoitukset 

Tehtäväkuvaus

Moduuli D. 

Torstai 19.5.2022 

Juomasekoitukset 

Kilpailija työskentelee Bar Wihtorissa. Hän valmistaa ja tarjoilee juomasekoituksia baarin asiakkaille.  Asiakkaat ovat laatutietoisia ja odottavat asiantuntevaa ja nopeaa palvelua. Kilpailija valmistelee työpisteensä. Asiakkaat tilaavat häneltä erilaisia juomasekoituksia.  

Moduuli D:n juomasekoitukset ovat täällä.

Moduuli E/Teoriatehtävä

Tehtäväkuvaus

Moduuli E. 

Torstai 19.5.2022 

Teoriatehtävä 

Kilpailijat vastaavat sähköisesti monivalintakysymyksiin, jotka perustuvat eKampus- materiaalin asiakaspalvelu – osioon. Tunnukset eKampukseen kilpailijat saavat järjestäjiltä. 

Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.