304 Floristiikka / Finaali
Finalistit
Mona Hautala
OSAO
Terhi Heinonen
Keuda
Carita Julin
AhlmanEdu
Johanna Kantonen
Ammattiopisto Livia
Maiju Kauppinen
Gradia
Maija Koskinen
Gradia
Pauliina Laaksonen
Ammattiopisto Livia
Mia Myllymäki
OSAO
Finaalipaikka
Karhuhalli
Urheilutie 1
28500 Pori
Kilpailutehtävät
Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt
Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu puutarha-alan perustutkinnon kukka- ja puutarhakaupan osaamisalan tutkinnon perusteisiin. Arviointi perustuu myymälätyöskentely puutarha-alalla- ja kukkasidontatöiden tekeminen –tutkinnon osien kiitettävän tason vaatimuksiin.
Moduulit tehdään numerojärjestyksessä. Moduuli A tehdään kuitenkin aina tarvittaessa. Moduuli A jatkuu materiaalin huollolla sekä esillepanon ylläpidolla päivän loppuun saakka. Huolla materiaaleja aina, kun siihen on mahdollisuus.
Tehtävät pohjautuvat aiempien vuosien Taitaja tehtäviin. Finaalikuvauksen tehtävää voidaan muuttaa noin 30%.
Arviointi
Pääasialliset arviointikriteerit
Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Pisteytyksessä käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.
Kilpailusuoritusta arvioidaan päivittäin, lopullisista arviointikriteereistä päättää lajin tuomaristo. Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää. Kilpailusuorituksia arvioidaan myös kilpailutöiden suoritusaikana. Lopullisista arviointikriteereistä päättää kilpailun tuomaristo kokouksessaan.
Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta
Kolme tuomaria kerrallaan osallistuu laadulliseen arviointiin.
Laadullinen arviointi 45 % ja määrällinen arviointi 55 %
Taitaja-kilpailun pakolliset teemat yhteensä 5 %
- yrittäjyys
- kestävä kehitys
- työhyvinvointi ja työturvallisuus
Lajin aikataulu
Maanantai 16.5.2022
- 11.00-15.00 Kilpailijoiden ja joukkueenjohtajien akkreditointi
- 14.00-16.00 Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta lajialueilla, tutustuminen lajialueeseen
- 15.00-16.00 Juryn, joukkueenjohtajien ja kilpailuhuoltajien tapaaminen
- 18.00-19.00(17.30->) Avajaiset
Tiistai 17.5.2022
- 10.00–10.45 Tehtävänanto tiistaille ja info kilpailijoille sekä huoltajille, päätuomarin puheenvuoro ja tuomarien esittely
- 10.45–12.45 Moduuli A. Materiaalin käsittely ja huolto, esillepanon ylläpitäminen (2 h)
- 12.45–13.30 Ruokatauko
- 13.30–15.00 Moduuli B. Tuotteistaminen, leikkokukka sarjatyönä (1,5 h)
- 15.00–15.15 Tauko
- 15.15–16.45 Moduuli C. Yllätystyö (1,5 h)
- 16.45-17.00 Moduuli A. Siivous ja materiaalin huolto (15 min)
Keskiviikko 18.5.2022
- 8.00 – 8.30 Tehtävänanto keskiviikolle
- 8.30 – 9.00 Moduuli A. Materiaalin huolto ja esillepanon ylläpito (30 min)
- 9.00 – 10.30 Moduuli D. Kimppu (1,5 h)
- 10.30 – 10.45 Tauko
- 10.45 – 12.45 Moduuli E. Asiakastilaus, pääseppele ja hinnoittelulaskelma (2h)
- 12.45 – 13.30 Lounas
- 13.30 – 15.00 Moduuli F. Kukka-asetelma katettuun pöytään (1,5 h)
- 15.00 – 15.15 Tauko
- 15.15 – 16.30 Moduuli A. Materiaalin huolto ja esillepanon ylläpito (1 h), asiakas hakee tilauksen tällä aikavälillä ja mahdollinen kasvien siirto kylmiöön
Torstai 19.5.2022
- 8.00 – 8.30 Tehtävänanto torstaille
- 8.30 – 9.30 Moduuli A. Materiaalin huolto ja esillepanon ylläpito (1 h)
- 9.30 – 11.30 Moduuli G. kasvi-istutus (2 h)
- 11.30 – 12.00 Oman osaston siivous (30 min)
- 12.00 – Lounas
- n. klo 14.00 Palaute ja diplomien jako lajialueella
- 15.00 Päätösjuhla
Materiaalit ja laitteet
Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue
Kilpailunjärjestäjä varaa jokaiselle kilpailijalle työpisteen, roska-astiat sekä materiaalit kilpailutehtäviä varten.
Kilpailupaikat arvotaan ensimmäisenä päivänä koko kisojen ajaksi.
Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle
Kilpailija tuo tullessaan kaikki henkilökohtaiset työvälineensä, laskimen ja muistiinpanovälineet. Omia tekstausvälineitä voi käyttää. Sähköä ei ole käytettävissä.
Käytännön ohjeita
Puhelimet
Puhelimen käyttö ei ole sallittua kilpailun aikana.
Tiedostot ja tulosteet
Tiedostojen ja tulostettujen tehtävien vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kielletty.
Tuomarit
Laadullinen arviointi
- Päätuomari, Säde Alanen, Järviseudun Ammatti-instituutti
- Tarja Joro, Rauman KukkaShop Rosa
- Josefiina Kivero, Kukka-Ulvila
Määrällinen arviointi
- Johanna Kourusuo, Peimarin koulutuskuntayhtymä
- Aada Sunabacka, Kukkakauppa Valla Fiini
Kilpailutehtävän moduulit
Moduuli A/Materiaalin käsittely ja huolto, esillepanon ylläpitäminen,
Tehtäväkuvaus
Moduuli A. Materiaalin käsittely ja huolto, esillepanon ylläpitäminen, 15 pistettä
A) Käsittele kaikki osastollasi oleva kasvimateriaali. Voit käyttää osastollasi olevia ja yhteisessä tarvikepöydässä olevia astioita.
B) Huolehdi osastolla olevan kasvimateriaalin huollosta sekä esillepanon ylläpidosta kolmannen kilpailupäivän loppuun asti. Huollolle on varattu omat ajat, mutta huoltoa saa tehdä lisäksi kaikkien kilpailutehtävien aikana aina tarvittaessa. Kilpailutyöt palautuvat tai jäävät arvioinnin jälkeen kisaosastolle ja ne tulee sijoittaa niille osoitetuille paikoille. Huoltoon kuuluu myös osastolle palautuneet kilpailutyöt.
C) Sinulla on työpisteelläsi jätteen lajitteluun tarkoitetut astiat; sekajäte-, metalli-, muovi- ja bio- ämpärit.
D) Laita esille osastollesi sinulle varattu kasvimateriaali (kaikki) annetun esillepano ohjeistuksen mukaan (liite).
E) Huomioi, että kaikkien materiaalien huollosta on huolehdittava koko kilpailun ajan.
F) Käytössäsi ovat tarvikepöydän materiaalit, astiat ja työvälineet annetun listan mukaisesti kilpailija kohtaisesti.
G) Moduuli A, arvioidaan koko kilpailun ajalla ja lopullinen arviointi on torstaina klo 11.30 jälkeen.
H) Arvioinnin pääpaino on materiaalin käsittelyssä ja huoltamisessa.
Jos haluat materiaalin yöksi kylmäsäilytykseen, muista huolehtia siitä itse kunkin kisapäivän lopuksi sille varattuna aikana. Varusta maljakot nimilapuilla!
Määrällinen arviointi yhteensä 12 pistettä
- Materiaalien käsittelytaito 2,5
- Hävikki 1,5
- Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 2,5
- Työympäristön siisteys ja järjestys 1,5
- Työergonomia 0,5
- Jätteiden lajittelun hallinta 1,0
- Veden määrä maljakoissa 1,0
- Ajankäytön hallinta 1,5
Esillepano
Määrällinen yhteensä 3 pistettä
- Esillepanon huollettavuus 1,5
- Esillepanon toimivuus myymälätyöskentelyssä 1,0
- Esillepanon pitävyys 0,5
Moduuli B/Tuotteistaminen
Tehtäväkuvaus
Moduuli B. Tuotteistaminen, 12 pistettä
Tuotteista leikkokukka ja tee siitä kolme tuotteistettua leikkokukkaa sarjatyönä,12 p
Tuotteista sinulle osoitettu leikkokukka (tee kolme samanlaista tuotteistusta) lisäämällä kasvin myyvyyttä ja huomionarvoa. Valmiit tuotteet tullaan ojentamaan onnittelutilaisuudessa juuri ammattiin valmistuneille nuorille aikuisille. Tuotteistettujen leikkokukkien kestovaatimus on 3 vrk. Aseta tuotteistetut leikkokukat pöydällesi maljakkoon ja laita nimilappu päälle.
Lisänä saat käyttää kaikkia osastollasi olevia materiaaleja sekä yhteisen tarvikepöydän tuotteita.
Laadullinen arviointi yhteensä 7 pisteet
- Materiaalin käyttö ja kunnioitus 1,0
- Valitun tekniikan tarkoituksenmukaisuus 1,0
- Väriopin hallinta 0,5
- Sommitteluopin hallinta 0,5
- Idean ilmeneminen 2,5
- Tuotteen laatu ja viimeistely 1,5
Määrällinen arviointi yhteensä 5 pisteet
- Lisäarvo 2,0
- Pitävyys 1,5
- Tekninen tasapaino 0,5
- Tuoteturvallisuus 1,0
Moduuli C/Yllätystyö
Tehtäväkuvaus
Moduuli C. Yllätystyö, 14 pistettä
Moduuli D/Kimppu
Tehtäväkuvaus
Moduuli D. Kimppu, 12 pistettä
Tee näyttävä kimppu ”julkisuuden” henkilölle ojennettavaksi. Kimppu tulee toteuttaa spiraali- tai yhdensuuntaisvarret tekniikalla (paralleelinen). Kimpun tulee kestää 2 päivää.
Kimpun määritelmä: Kimpussa tulee olla yksi hallitseva sidos ja kimppu on voitava nostaa astiasta ja palauttaa siihen uudelleen. Rakennelmat ovat mahdollisia.
Astiaa/ astian valintaa ei arvioida, mutta aseta kimppu veteen.
Laadullinen arviointi yhteensä 8 pistettä
- Materiaalien valinta ja käyttö 2,0
- Väriopin hallinta 1,5
- Sommitteluopin hallinta 1,5
- Idean sopivuus tehtävänantoon 3,0
Määrällinen arviointi yhteensä 4 pistettä
- Tekninen tasapaino 1,0
- Pitävyys 1,5
- Asettelutavan hallinta 0,5
- Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 0,5
- Materiaalien kunto ja viimeistely 0,5
Moduuli E/Asiakaspalvelu
Tehtäväkuvaus
Moduuli E. Asiakaspalvelu, pääseppele, hinnoittelulaskelma, 17 pistettä
Asiakas on tilannut sinulta sähköpostilla kukkasidontatyön, tilaus on paperilla pöydälläsi. Tilaus sisältää tarkemmat yksityiskohdat. Valmis pääseppele laitetaan asiakkaalle ojennettavaan laatikkoon.
Asiakas tulee hakemaan pääseppeleen 18.5. klo 15.15–16.30. Asiakkaalta ei voi kysyä tarkentavia kysymyksiä ennakkoon. Kaikki tekniikat ovat sallittuja.
Tee hinnoittelulaskelma erilliselle paperille. Hinnoittele pääseppele kokonaisuutena annettujen ulosmyyntihintojen perusteella. Tee hintalaskelma annetulle lomakkeelle. Erittele alv 24 % loppusummasta Työnhinta 32 €/tunti, sis. alv 24%. Mikäli teet rakenteen, niin hinnoittele työaika sen osalta.
Palauta nimetty hinnoittelulomake pääseppeleen yhteydessä asiakkaalle.
Asiakaspalvelu arviointi yhteensä 5 pistettä
Määrällinen arviointi yhteensä 5 pistettä
- Asiakaspalvelutilanteen hallinta 2,0
- Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 2,0
- Sisäinen yrittäjyys 1,0
Pääseppele arviointi yhteensä 7 pistettä
Laadullinen arviointi 4 pistettä
- Materiaalin käyttö ja kunnioitus 0,5
- Valitun tekniikan tarkoituksenmukaisuus 0,5
- Materiaalin valinta 0,5
- Väriopin hallinta 0,5
- Sommitteluopin hallinta 0,5
- Idean ilmeneminen 0,5
- Tuotteen laatu ja viimeistely 1,0
Määrällinen arviointi yhteensä 3 pistettä
- Pitävyys 1,0
- Tekninen tasapaino 1,0
- Ohjeiden noudattaminen 1,0
Hinnoittelu arviointi yhteensä 5 pistettä
Laadullinen arviointi yhteensä pistettä 2 pistettä
- Hinta- laatusuhde 2,0
Määrällinen arviointi yhteensä pistettä 3 pistettä
- Materiaalin tunteminen 0,5
- Hinnan oikeellisuus 2,0
- Alv:n laskeminen 0,5
Moduuli F/Kukka-asetelma
Tehtäväkuvaus
Moduuli F. Kukka-asetelma katettuun pöytään, 14 pistettä
Asiakas tilaa katettuun pöytään sienitekniikalla toteutettavan kukkasidontatyön. Työssä tulee käyttää kukkasienitekniikkaa, lisäksi muut tekniikat ovat sallittuja. Kestovaatimus on 2 vrk. Asiakas haluaa elämyksellisyyttä, tuoksuvuutta ja toivoo tämän huomioitavan materiaalivalinnassa. Valmis työ jätetään omalle pöydälle kilpailutilassa. Katettu pöytä kattauksineen löytyy kilpailualueelta keskiviikkona. Kilpailijalla on mahdollisuus valita kolmesta eri astiavaihtoehdosta, yksi astia, mihin toteuttaa asetelman. Valmis asetelma jätetään kilpailupaikalle nimilapulla varustettuna.
Laadullinen arviointi yhteensä 8 pistettä
- Idean ajanmukaisuus ja sopivuus aiheeseen 1,0
- Materiaalien valinta suhteessa työhön 1,0
- Materiaalin käyttö 1,0
- Tekniikan tarkoituksenmukaisuus 1,0
- Väriopin hallinta 2,0
- Sommitteluopin hallinta 2,0
Määrällinen arviointi yhteensä 6 pistettä
- Tekniikan pitävyys 1,5
- Asettelutavan hallinta 1,5
- Ajankäytön hallinta 0,5
- Työskentelyn johdonmukaisuus 0,5
- Ohjeiden noudattaminen 1,0
- Imupinnat sekä nestejännityksen turvaaminen 0,5
- Viimeistely 0,5
Moduuli G/Kasvi-istutus
Tehtäväkuvaus
Moduuli G. Kasvi-istutus, 16 pistettä
Tee ryhmäkasvi-istutus kukkalaatikkoon. Kasvi-istutuksen kestovaatimus on kolme kuukautta. Käytössäsi on tarvikepöydän materiaalit. Rakenteet ovat sallittuja. Laatikkoa ei saa muokata.
Kasvi-istutuksen sijoituspaikka; paikkaan ei kohdistu suoraan auringon paahdetta, katoksen alla, laatoituksen päällä.
Laadullinen arviointi yhteensä 6 pistettä
- Materiaalin valinta 2,0
- Tekniikan tarkoituksenmukaisuus 1,0
- Väriopin hallinta 1,0
- Sommitteluopin hallinta 1,0
- Idean ajanmukaisuus 1,0
Määrällinen arviointi yhteensä 10 pistettä
- Työskentelyn johdonmukaisuus 0,5
- Istutuksen kastelu 2,0
- Istutussyvyys 2,0
- Tekniikan pitävyys 2,0
- Työympäristön siisteys 0,5
- Ohjeiden noudattaminen 1,0
- Ergonomia 1,0
- Työturvallisuus 1,0
Tehtäväpankki
Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.