303 Kauneudenhoito / Finaali

Finalistit

Mirva Alasjärvi

Luksia

Jessica Asplund

Axxell

Veera Huomo

Stadin AO

Angelika Niit

Novida

Peppi Ollonqvist

Riveria

Greta Rahikka

Optima

Venla Ruusu

Luksia

Alina Sharapova

Riveria

Finaalipaikka

Karhuhalli

Urheilutie 1

28500 Pori

Kilpailutehtävät

Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt 

Tehtävät koostuvat viidestä työelämälähtöisestä moduulista. Moduulit pohjautuvat seuraaviin tutkinnon osiin: Kasvohoitopalvelut, Jalka- ja käsihoitopalvelut, Myyntityö ja asiakaslähtöinen palvelu hius- ja kauneudenhoitoalalla sekä Vartalohoitopalvelut.  

Kilpailu toteutetaan yksilölajina. Kilpailumoduulit tehdään eri asiakkaille. Kilpailumoduulien ajat sisältävät työpisteen valmistelun ja siistimisen.

Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon kosmetologin ja/tai kosmetiikkaneuvojan osaamisalan tutkinnon perusteisiin. Arviointi perustuu hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon osan kiitettävän tason vaatimuksiin. Kilpailuaika on yhteensä 10 tuntia.  

Tehtävät pohjautuvat aiempien vuosien Taitaja tehtäviin. Finaalikuvauksen tehtävää voidaan muuttaa noin 30%.  

Arviointi

Pääasialliset arviointikriteerit 

Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Pisteytyksessä käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.  

Kilpailusuoritusta arvioidaan päivittäin, lopullisista arviointikriteereistä päättää lajin tuomaristo. Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää. Kilpailusuorituksia arvioidaan myös kilpailutöiden suoritusaikana. Lopullisista arviointikriteereistä päättää kilpailun tuomaristo kokouksessaan. 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta 

Kolme tuomaria kerrallaan osallistuu laadulliseen arviointiin. 

Taitaja-kilpailun pakolliset teemat yhteensä 5 % 

  • yrittäjyys 
  • kestävä kehitys 
  • työhyvinvointi ja työturvallisuus

Lajin aikataulu

Ti 17.5.2022, kilpailupäivän kesto klo 8.00–17.00  

  • Moduuli A (2 h)  

Ke 18.5.2022, kilpailupäivän kesto klo 8.00–17.00  

  • Moduuli B (2 h 10 min)  
  • Moduuli C (3 h)  

To 19.5.2022, kilpailupäivän kesto klo 8.00–12.00  

  • Moduuli D (2 h 30 min)  
  • Moduuli E (20 min) yhdistetään toiseen moduuliin. Päätuomari ilmoittaa kilpailun aikana, mihin moduuliin se yhdistetään.  

Materiaalit ja laitteet

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue 

Kilpailualue on varustettu ajanmukaisilla kalusteilla ja laitteilla.  

Työpisteet:  

  • asiakastuoli, hoitajan tuoli, työpöytä, vesipiste, roska-astia, luuppilamppu, jalkakylpyastia ja teline  

Tarvikkeet:  

  • kertakäyttölakana, kuitukangaspyyhearkki, suojapaperi työpöydälle, suojamuovi lattialle, kertakäyttöiset suojakäsineet, suojaesiliina, kertakäyttömyssy, kertakäyttömuki, kasvopaperi, vanulappu, vanupuikko, käsipaperi  
  • peitto, tyyny, pyyhe, kompressiliina, pääpanta ja käsipeili  
  • hoidoissa tarvittavat astiat 
  • kasvonaamiosivellin (viuhka), spaattelit, veitsenvarsi ja terät 
  • käsisaippua, käsidesi, desinfiointiaine iholle  
  • Ihonhoito kauneudenhoitoalalla oppikirjan perustietokortti ja käsien, kasvojen sekä jalkojen ihoanalyysi  
  • tuotesarjojen erilliset kasvojen ja jalkojen tuoteoppaat  
  • mustekynä, lyijytäytekynä, pyyhekumi, kirjoitusalusta  

Tuotteet:  

  • Depend O2 aluslakka, värilakka A685 ja päällyslakka sekä kynsilakanpoistoaine  
  • Alexandria-sokerointituotteet ja lämmitin, Sothys-kasvohoitotuotteet ja Pedibaehr-jalkahoitotuotteet   

Kilpailija tuo itse:  

  • kestovärjäystuotteet, käsihoitotuotteet ja suojakäsineet  
  • kestovärjäysvälineet, omavalintaiset suojalaput, pinsetit, käsihoitoinstrumentit, kasvosienet tai puhdistuskintaat ja jalkahoitoinstrumentit sekä hoitovälineille tarjotin  
  • työhousut ja -kengät sekä Briimalta saadun työjakun  
  • kello (toimiva pöytäkello, kellon aika tarkistetaan ennen kilpailutehtävän alkamista ja asetetaan tarvittaessa oikeaan aikaan)  
  • kasvomaskit ja suojalasit  
  • sakset

Tehtävissä tarvittava materiaali jaetaan kilpailutehtävän ohjeistuksen yhteydessä.

Käytännön ohjeita

KÄYTÄNNÖN OHJEITA JA HUOMIOITA: 

Kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille järjestetään Porin kaupungin alueella kuljetus majoitusten ja kilpailupaikan välillä.  

Kilpailija tuo tullessaan henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa), ilmoittautumista varten.

Kilpailijoille tarjotaan kilpailupaikalla lounas  ja välipalaa.  

Kilpailijoilla ja kilpailuhuoltajilla on mahdollisuus tutustua kilpailualueeseen 1. kilpailupäivänä.  Kilpailijoiden työpisteet arvotaan ennen kilpailumoduulien alkamista.  

Ennen kilpailumoduulien alkua tarkistetaan, että kilpailijan työvälineet vastaavat  MATERIAALIT JA LAITTEET kohdassa ilmoitettuja ohjeita. 

 Kilpailumoduuleja voidaan hyödyntää ammattiosaamisen näytöissä. Opiskelija/ kilpailija voi saamansa dokumenttien pohjalta anoa omassa oppilaitoksessaan osaamisen tunnustamista.  

Jos sinulle tulee ongelmia tai muuta kysyttävää, nosta kätesi ylös. Tuomarin ratkaistavaksi jää, voiko hän auttaa asiassa ja onko asia sellainen, josta tulee informoida muita kilpailijoita. 

Tuomarit

  • Päätuomari, Raisa Korkeamaa (Lappia)  
  • Mirka Ahola (Liikekulman Kauneushoitola Mirka Ahola) 
  • Minna Helkiö (Eurocosmetics Oy) 
  • Liina Jokinen (Kauneusakatemia Liina Oy) 
  • Tanja Räikkälä (Kauneushoitola Passion Clinique)
  • Maarit Mielty-Suominen (WinNova) 
  • Tuija Sundell (Sataedu) 
  • Mervi Rapp (Omnia) 

Kilpailutehtävän moduulit

Moduuli A/20 pistettä (2 h, sis. työpisteen valmistelun ja siistimisen)

Tehtäväkuvaus

Kilpailija tekee asiakkaalle ripsien ja kulmakarvojen kestovärjäyksen, kulmakarvojen muotoilun Alexandrian sokerilla ja käsihoidon lakkauksella. Kynsilakan väri Taitaja2022 Pori tapahtuman teemavärin (vihreän) mukainen. Moduulissa käytetään Ihonhoito kauneudenhoitoalalla-oppikirjan perustieto- ja käsihoitokorttia. 

Moduuli B/20 pistettä (2 h 10 min, sis. työpisteen valmistelun ja siistimisen) 

Tehtäväkuvaus

Kilpailija tekee asiakkaalle Alexandrian tuotesarjan hoitoprotokollan mukaisen sokeroinnin; Regular, LK Plus tai Tropical tuotteilla. Kilpailija tekee sokeroinnin vartalon eri alueille. Päätuomari ilmoittaa kilpailutehtävän alussa, mitkä vartalon alueet sokeroidaan. Kilpailija ohjaa asiakasta sokeroinnin kotihoitotuotteiden valinnassa ja käytössä sekä kertoo asiakkaalle jatkohoitosuunnitelman suullisesti. Moduulissa käytetään Ihonhoito kauneudenhoitoalalla-oppikirjan perustietokorttia.  

Moduuli C/35 pistettä (3 h, sis. työpisteen valmistelun ja siistimisen) 

Tehtäväkuvaus

Kilpailija tekee asiakkaalle Sothys kasvojen ihon alkupuhdistuksen, määrittelee kasvojen ihon kunnon, selvittää asiakkaan kasvojen ihon kotihoitohoitotottumukset sekä asiakkaan toiveet ja tarpeet. Kilpailija suunnittelee asiakkaalle kasvohoidon. 

Kilpailija tekee asiakaslähtöisen Sothys -tuotesarjan hoitoprotokollan mukaisen kasvohoidon. Kasvohoito sisältää myös kasvojen, kaulan ja decolteen 15 minuutin hieronnan, kulmakarvojen kestovärjäyksen ja muotoilun pinseteillä. Kilpailija laatii asiakkaalle monipuolisen kasvojen ihon jatkohoitosuunnitelman ja kotihoitotuotteiden suosituksen kirjallisesti. Kilpailija huomioi asiakkaan kasvojen ihon kunnon.  

Kilpailija ohjaa asiakasta myyntityö- ja asiakaslähtöisessä palvelutilanteessa, kotihoitotuotteiden valinnassa ja käytössä sekä kertoo suullisesti asiakkaalle jatkohoitosuunnitelman. Kilpailija suosittelee ja esittelee myyntitilanteessa asiakkaalle tuotteita kasvohoitosarjasta. Kilpailija laskee asiakkaalle kotihoitotuotteiden ja jatkohoitosuunnitelmassa esitetyn hoitokokonaisuuden hinnan sekä niiden ainekustannukset. Kilpailijalla on käytössään myynninedistämisvälineitä; tuotteiden hinnasto, kauneusopas ja näytteet. Rahaa tai tuotteita ei todellisuudessa vaihdeta. Moduulissa käytetään Ihonhoito kauneudenhoitoalalla-oppikirjan perustieto- ja kasvohoitokorttia sekä kasvohoitosarjan kauneusopasta. 

Moduuli D/20 pistettä (2 h 30 min, sis. työpisteen valmistelun ja siistimisen) 

Tehtäväkuvaus

Kilpailija tekee asiakkaalle jalka-analyysin ja Pedibaehr -tuotesarjan hoitoprotokollan mukaisen jalkahoidon. Kilpailija ohjaa asiakasta jalkojen kotihoitotuotteiden ja -välineiden valinnassa ja käytössä, kertoo asiakkaalle jalkojen ihon jatkohoitosuunnitelman sekä esittelee ohjauksen ja suunnitelman asiakkaalle kirjallisesti ja suullisesti. Moduulissa käytetään Ihonhoito kauneudenhoitoalalla-oppikirjan perustieto- ja jalkahoitokorttia sekä hyödyntäen jalkahoitosarjan tuoteopasta. 

Moduuli E/5 pistettä (20 min)

Tehtäväkuvaus

Kilpailija tekee asiakkaalle rentouttavan jalkaterän ja säären 20 minuutin hieronnan. Moduuli yhdistetään toiseen kilpailumoduuliin. Päätuomari ilmoittaa kilpailupaikalla, mihin moduuliin. Kilpailija tekee vastuullaan olevan ratkaisun ja päätöksen itsenäisesti kilpailutehtävän mukaan.  

Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.